Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ολιγοήμερη διορία στις βρετανικές τράπεζες για αποκάλυψη σχέσεων με τη Mossack Fonseca των Panama Papers

Guardian: Ολιγοήμερη διορία στις βρετανικές τράπεζες για αποκάλυψη σχέσεων με τη Mossack Fonseca των Panama Papers
Οι γαλλικές και οι ελβετικές αρχές αναζητούν σχέσεις πολιτών και εταιρειών τους με τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις
Διορία λίγων ημερών έδωσε η βρετανική αρχή χρηματο-οικονομικής εποπτείας του City του Λονδίνου Financial Conduct Authority (FCA) στις μεγάλες βρετανικές τράπεζες για να της αποκαλύψουν οποιεσδήποτε σχέσεις έχουν με την Mossack Fonseca, την εταιρεία από την οποία διέρρευσαν τα σκανδαλώδη έγγραφα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που έγιναν γνωστά ως Panama Papers.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής εφημερίδος Guardian την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, η αρχή FCA ενημέρωσε εγγράφως τα μεγάλα χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα ήδη από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 - όταν οι πρώτες αποκαλύψεις είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας - ότι θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 να της δώσουν κάθε λεπτομέρεια για τυχόν σχέση ή συνεργασία τους με την Mossack Fonseca.
Επιπλέον, η σχετική επιστολή ζητάει από τους αποδέκτες της να γνωστοποιήσουν στη βρετανική αρχή ποιά μέτρα είναι διατεθειμένοι να λάβουν υπό το φως των αποκαλύψεων για τα υπεράκτια κέντρα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
Η Guardian αναφέρει ότι περίπου 20 τράπεζες έλαβαν την επίμαχη επιστολή από την FCA, που έχει καταστήσει την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και του οικονομικού εγκλήματος μιας από τις επτά προτεραιότητές της για το 2016.

Γαλλία

Πέρα από τη Βρετανία, τα Panama Papers προκάλεσαν την αντίδραση και της γαλλικής εποπτικής αρχής ACPR, η οποία ζήτησε από τις γαλλικές τράπεζες «αναλυτική επιπλέον πληροφόρηση» για τις δραστηριότητές τους σε χώρες που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδος Le Monde.

Ελβετία

Στην Ελβετία, τα Panama Papers προκάλεσαν την αντίδραση του γενικού εισαγγελέα, Olivier Jornot, ο οποίος την Πέμπτη 7/4 ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων.
Σε δηλώσεις του κατέστησε σαφές, ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σχετικές αποκαλύψεις.
Σύμφωνα με την Tribune de Genève, τις τελευταίες ημέρες το πολυδαίδαλο τμήμα Οικονομικών Υποθέσεων της γενικής εισαγγελείας της Γενεύης καταγράφει επιμελώς κάθε όνομα δικηγόρου ή άλλου επαγγελματία με έδρα την ελβετική πόλη που αναφέρεται στα Panama Papers.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης