Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λονδίνο: Εκπτώσεις 20% στις μαζικές αγορές πολυτελών κατοικιών λόγω μείωσης της ζήτησης

Λονδίνο: Εκπτώσεις 20% στις μαζικές αγορές πολυτελών κατοικιών λόγω μείωσης της ζήτησης
Οι πωλήσεις κατοικιών υπό κατασκευή, μειώθηκαν στο Λονδίνο κατά 19% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, ενώ το ποσοστό των ξένων αγοραστών υποχώρησε στο 20% από 33% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
Εκπτώσεις μέχρι και 20% προσφέρουν οι κατασκευαστές στο κεντρικό Λονδίνο στους θεσμικούς επενδυτές για μαζικές αγορές πολυτελών διαμερισμάτων καθώς η ζήτηση έχει σημειώσει βουτιά λόγω των υψηλών φόρων και των χαμηλών τιμών των εμπορευμάτων.
Οι προσφορές αυτές προσφέρονται σε επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν από 100 και πλέον σπίτια, επισημαίνει ο Killian Hurley, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Mount Anvil Group Ltd.
Η μεσιτική CBRE Group Inc. διαπραγματεύεται εκπτώσεις μέχρι και 15% για μαζικές αγορές στις καλύτερες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, αναφέρει ο Chris Lacey, επικεφαλής της εταιρίας.
Στο μεταξύ, παρά τη μείωση της ζήτησης υπάρχει προγραμματισμός για την κατασκευή σπιτιών για συνοικίες του Λονδίνου, όπως οι Nine Elms και Earls Court. Οι πωλήσεις κατοικιών υπό κατασκευή, μειώθηκαν στο Λονδίνο κατά 19% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, ενώ το ποσοστό των ξένων αγοραστών υποχώρησε στο 20% από 33% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Hamptons International.
Διεθνείς επενδύσεις
"Υπάρχει αγωνία για την κίνηση στις περιοχές του κεντρικού Λονδίνου και στην περιοχή Nine Elms, όπου δραστηριοποιούνται οι ξένοι επενδυτές" , αναφέρει ο Andrew Stanford, διαχειριστής της LaSalle Investment Management.
Οι μαζικοί αγοραστές είναι δύσκολο να βρεθούν γιατί τα διαμερίσματα που έχουν κατασκευαστεί δεν είναι σχεδιασμένα για ενοικίαση, αφού τους λείπουν χαρακτηριστικά όπως τα ιδίου μεγέθους υπνοδωμάτια, τονίζει ο Stanford, του οποίου η εταιρία έχει επενδύσει πάνω από 325 εκατ. λίρες Αγγλίας για την δημιουργία πολυκατοικιών για οικογένειες μετά από παραγγελίες πελατών.
Δάνεια Ανάπτυξης
Αρκετοί κατασκευαστές ταξίδεψαν στην Ασία προκειμένου να πουλήσουν σπίτια πριν την κατασκευή τους και να εξασφαλίσουν πιο μικρά δάνεια, αφού η προκαταβολή καθιστά την υλοποίηση των έργων λιγότερο επισφαλή.
Ωστόσο, η επιβολή υψηλότερων φόρων αγοράς έχει τώρα μειώσει την προτίμηση για πιο ακριβές κατοικίες, δημιουργώντας προβληματισμό στους κατασκευαστές που αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης, εξηγεί ο Dominic Grace, επικεφαλής της οικιστικής ανάπτυξης του Λονδίνου, στην μεσιτική Savills Plc. Όλοι έχουν την ίδια απορία αλλά απάντηση στο ερώτημα δεν υπάρχει.
Η αξία της γης στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου υποχώρησε κατά 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, έναντι αύξησης κατά 6,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με τη μεσιτική εταιρία Knight Frank LLP.
Υπάρχει ζήτηση από ξένα θεσμικά κεφάλαια, κυρίως αμερικανικά, και αυτό πρόκειται να στηρίξει την αγορά όταν η Ασία θα κινηθεί πιο ήπια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης