Διεθνή

Südwest Presse: Ο Τσίπρας δεν έμαθε τίποτα από τις καταστροφικές διαπραγματεύσεις

Südwest Presse: Ο Τσίπρας δεν έμαθε τίποτα από τις καταστροφικές διαπραγματεύσεις
Η διαρροή της WikiLeaks του δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στους συμπατριώτες του ως Δαβίδ που σταματάει τον Γολιάθ ΔΝΤ, σημειώνεται
Στη διαρροή της WikiLeaks για το ΔΝΤ και την Ελλάδα αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Südwest Presse», η οποία σημειώνει ότι «για τον Τσίπρα η δημοσίευση έρχεται την κατάλληλη στιγμή», καθώς «του δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στους συμπατριώτες του ως Δαβίδ που σταματάει τον Γολιάθ ΔΝΤ».
«Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να κερδίσει και πάλι έδαφος», σημειώνεται και προστίθεται ότι «στην τελευταία δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία».
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις τελευταίες διαπραγματεύσεις Ελλάδας – εταίρων, επισημαίνοντας ότι «προφανώς ο Τσίπρας δεν έμαθε τίποτα από τις καταστροφικές διαπραγματεύσεις.
Φαίνεται σαν να μην καταλαβαίνει ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος αλλά αντίπαλός του».
Εν τω μεταξύ, τη δύσκολη θέση μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου και ΔΝΤ σχολιάζει σε άρθρο σήμερα η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», παρομοιάζοντάς την με ερωτικό τρίγωνο.
«Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Αθήνα στη νομισματική ένωση εάν βοηθήσει το Ταμείο από την Ουάσιγκτον να αποτραπεί η χρεοκοπία.
Η Αθήνα από την άλλη πλευρά θέλει να μείνει μαζί με το Βερολίνο στη νομισματική ένωση, δεν εκτιμά όμως καθόλου τον συνδυασμό με το ΔΝΤ.
Το τελευταίο θα ήθελε να συνεργαστεί με την Αθήνα και το Βερολίνο δεν μπορεί όμως μέχρι τώρα γιατί το Βερολίνο αρνείται τους όρους του Ταμείου. (…) Όμως μέχρι πότε;» διερωτάται η αρθρογράφος.
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποίησε την πρόσφατη διαρροή για τις συνομιλίες του ΔΝΤ στην πραγματικότητα όμως «ο Τσίπρας εννοεί το Βερολίνο, διότι αν θεωρεί ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι όροι του Ταμείου, πολλώ δε μάλλον οι όροι της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών χωρών.
Το ΔΝΤ πάντως συμφωνεί με αυτό εδώ και μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Είτε θα λήξει αυτή την τριγωνική σχέση, είτε θα δεχθεί την απαραίτητη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα».
Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται ότι «η πώληση κρατικών επιχειρήσεων ενδέχεται να αποφέρει τελικά μόνο 6 αντί για 50 δισ.» όπως υπολογίζονταν αρχικά.
Το άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα αποχαιρετά τους στόχους ιδιωτικοποίησης» επικαλείται και ειδικούς, μεταξύ άλλων και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκό Ταμείου Σταθερότητας ESM, ο οποίος δήλωσε ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη η κυβέρνηση της Αθήνας είναι μάλλον η πιο ακατάλληλη για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης