Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ανέγγιχτες» οι βρετανικές μετοχές από τις ανησυχίες για το Brexit – Έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη

«Ανέγγιχτες» οι βρετανικές μετοχές από τις ανησυχίες για το Brexit – Έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη
Ο κίνδυνος Brexit στέλνει χαμηλότερα τη στερλίνα, που με τη σειρά της βοηθά τις μετοχές
Οι αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοένα και αυξάνονται, όμως αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται στις μετοχές του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπως παρατηρεί δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο σημειώνεται ότι αντί να «τιμωρούνται» για την έλλειψη βεβαιότητας, αντιθέτως έχουν καταστεί περισσότερο ακριβές σε σχέση με άλλες στην Ευρώπη.
Η αποτίμηση των εταιρειών στον δείκτη FTSE 100 έχει αναρριχηθεί στ 15,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη.
Ενώ ακόμη για το έτος καταγράφονται απώλειες, οι βρετανικές μετοχές έχουν τις καλύτερες επιδόσεις απ' οποιεσδήποτε άλλες στην Ευρώπη, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να εκτιμούν ότι η αγορά θα παραμείνει λιγότερο ασταθής.
Η διαφορά αυτή, επισημαίνει το Bloomberg, δείχνει πόσο λίγο έχει επηρεάσει τους επενδυτές το θέμα του Brexit, εν μέρει εξαιτίας του γεγονότος ότι οι εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων έχουν τη διπλάσια παρουσία στο Λονδίνο απ' οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.
«Το ριμπάουντ στα μέταλλα και τις τιμές ενέργειας έχει βοηθήσει πραγματικά την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος», σημειώνει ο Guy Foster, επικεφαλής έρευνας της Brewin Dolphin στο Λονδίνο.
Προσθέτει δε, ότι «αν πρόκειται να υπάρξει κάποιος μεγάλος αντίκτυπος από ένα Brexit, θα είναι αδυναμία της στερλίνας, που όμως θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις βρετανικές μετοχές».


Πιο ακριβές από ποτέ έχουν καταστεί οι βρετανικές μετοχές
Σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600


Αν και οι επενδυτές έχουν παραμείνει σχετικά ψύχραιμοι όσον αφορά το Brexit, η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of England, έχει θέσει το Brexit μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ως τον κυριότερο εγχώριο κίνδυνο.
Ορισμένες μετοχές έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται τις συνέπειες, ωστόσο, ακόμη η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου δεν παρουσιάζει σημάδια πανικού.
«Ο βρετανικός δείκτης είναι ένας πολύ διεθνής δείκτης», σημειώνει ο Clive Beagles της JO Hambro Capital Management στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «ο αντίκτυπος ενός Brexit είναι σχετικά μέτριος και εν δυνάμει ελαφρά θετικός, εξαιτίας του αντίκτυπου που έχει η αδύναμη στερλίνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης