Τελευταία Νέα
Διεθνή

Faymann: Αναγκαιότητα να υπάρξει «Δουβλίνο ΙΙ» - Δεν είναι μόνιμη λύση η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία

Faymann: Αναγκαιότητα να υπάρξει «Δουβλίνο ΙΙ» - Δεν είναι μόνιμη λύση η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία
Στην Αθήνα αύριο 6/5 ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Hans Peter Doskozil
Την αναγκαιότητα να εναρμονιστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο που αφορά στη χορήγηση ασύλου με την δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες - μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρείας συζήτησης που ανοίγει για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου υπογράμμισε μιλώντας στην τακτική συνεδρίαση του υπουοργικού συμβουλίου στην Βιέννη, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος Werner Faymann.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση που έκανε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner (που προέρχεται από το συγκυβερνόν κόμμα του Faymann, το Λαϊκό Κόμμα) στην οποία επισημαίνεται ότι πλέον υποβάλλονται κατά μέσον όρο μόνο 74 αιτήσεις χορήγησης ασύλου ημερησίως στην χώρα, ο Werner Faymann εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτό δόθηκε «μια ανάσα», αλλά δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί δίκαιη λύση.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση στην προσφυγική κρίση και γι αυτό είναι ανάγκαιο να συμφωνηθεί ένα «νέο Δουβλίνο» διότι αυτήν την στιγμή το όλο σύστημα λειτουργεί τελικά «ως επιβράβευση» των διακινητών ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αυστρία πάντα τόνιζε την ανάγκη ενός κοινού Δικαίου για το Άσυλο στην Ευρώπη, με δίκαιες διαδικασίες και εναρμονισμένα κριτήρια για την αναγνώριση εκείνων που δικαιούνται παροχή ασύλου, για να ακολουθήσει η δίκαιη κατανομή στη βάση των ποσοστώσεων τις οποίες έχει καθορίσει η ΕΕ.
Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έχει κάποιες επιφυλάξεις ότι με τον τρόπο αυτό η Αυστρία θα μπορούσε να παραχωρήσει εθνικές νομικές δικαιοδοσίες, καθώς, όπως παρατήρησε, εάν πρόκειται για παράδειγμα, για την καταγραφή προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα, «τότε τις παραχωρούμε ευχαρίστως».
Πολύ επιφυλακτικότερη εμφανίστηκε η υπουργός Εσωτερικών η οποίς τόνισε ότι θεωρεί πιθανή, μάλλον για το απώτερο μέλλον, μία μακροπρόθεσμη μεταφορά των εθνικών διαδικασιών για χορήγηση ασύλου, σημειώνοντας πως τέτοια σχέδια μπορούν να εφαρμοστούν μόνον μακροπρόθεσμα.
Η ίδια, σε δηλώσεις της, υπογράμμισε ότιο δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό μέσα στους επόμενους μήνες, για το λόγο αυτό και είναι περισσότερο αναγκαίο να αρχίσει σύντομα δουλειά για ενιαίες διαδικασίες χορήγησης ασύλου.
Αντίθετα πιο «ανοικτός» στο ενδεχόμενο να ανοίξει άμεσα αυτή η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας Hans Peter Doskozil, ο οποίος προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες του κ. Faymann.
Όπως τόνισε τάσσεται πάντα υπέρ της επίτευξης μιας ευρωπαϊκής λύσης.
Ο κ. Hans Peter Doskozil έρχεται στην Αθήνα αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Π. Καμμένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης