Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Ναγκόρνο Καραμπάχ και ρωσο-αμερικανικός διπλωματικός πυρετός

Εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Ναγκόρνο Καραμπάχ και ρωσο-αμερικανικός διπλωματικός πυρετός
Τουρκικό «δάχτυλο» στην πρόκληση του νέου κύματος αιματηρής έντασης «δείχνει» η Μόσχα
Σε εκεχειρία συμφώνησαν το Αζερμπαϊτζάν και το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά από περισσότερα από τρια 24ωρα σφοδρής ανταλλαγής πυρών κατά τα οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 64 άνθρωποι.
Η επίτευξη της εκεχειρίας ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη μιας συνάντησης στη Βιένη μεταξύ Αμερικανών, Γάλλων και Ρώσων, αναδόχων της εύθραυστης ειρηνευτικής διαδικασίας σε αυτή τη στρατηγική περιοχή του Καυκάσου, που αποτελεί μπαρουταποθήκη από τις αρχές της δεκαετίας του '90.
Παρά την επίτευξη εκεχειρίας, πρααμένει άγνωστο το τι θα γίνει μετά τα εδάφη που κατέλαβαν οι στρατοί της Αρμενίας (που στηρίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ) και του Αζερμπαϊτζάν κατά τις πιο σφοδρές συγκρούσεις στις οποίες αντιπαρατέθηκαν οι δύο χώρες τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν σήμερα Τρίτη 5 Απριλίου έπειτα από μία νύχτα που συνοδεύθηκε από σποραδικά πυρά πυροβολικού, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο αζέρικο χωριό Τερτέρ, κοντά στη γραμμή του μετώπου.
Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε το Σάββατο στις 2 Απριλίου ότι πήρε τον έλεγχο πολλών στρατηγικών υψωμάτων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «ενισχύσει» τις θέσεις του.
Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστικές αρχές, που υποστηρίζονται από την Αρμενία, έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμες να συζητήσουν μια εκεχειρία αν ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στην περιοχή, την οποία η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αρμένιος πρόεδρος εκτίμησε από την πλευρά του ότι μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν οι στρατιωτικοί των δύο στρατοπέδων επιστρέψουν στις θέσεις τις οποίες κατείχαν πριν από την επανάληψη των εχθροπραξιών.
Το αζερικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον θάνατο 16 στρατιωτών του στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των εχθροπραξιών σε τουλάχιστον 64 θανάτους στρατιωτών και αμάχων και από τις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου από το βράδυ της Παρασκευής.
Στο διπλωματικό πεδίο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορέιο, μια σύνοδος της Ομάδας του Μινσκ για το Καραμπάχ, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από εκπροσώπους της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση μιας διεξόδου σε αυτή τη σύγκρουση που παραμένει «παγωμένη» εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, αναμενόταν να ξεκινήσει στη Βιέννη το απόγευμα της Τρίτης.
Οι συμπρόεδροι της ομάδας (τρεις ειδικοί πρεσβευτές, ένας Ρώσος ένας Αμερικανός και ένας Γάλλος) αναμένεται επίσης να μεταβούν «τις επόμενες ημέρες» στο Γερεβάν της Αρμενίας, στο Μπακού και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Στην όλη υπόθεση έχει εμπλακεί και η Τουρκία, παραδοσιακός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, η οποία δυναμιτίζει την αρμόσφαιρα με σειρά δηλώσεων, όπως πχ ότι θα παραμείνει στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν «μέχρι το τέλος του κόσμου».
Για το θέμα συζήτησαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας και υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών John Kerry με το Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov.
Οι δύο υπουργοί έκαναν έκκληση να τερματιστούν οι συγκρούσεις και καταδίκασαν τις προσπάθειες 'εξωτερικών πλευρών' στη σύγκρουση να επιδεινώσουν την αντιπαράθεση, ανέφερε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Μόσχα είχε έτσι στόχο τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε το ρίσκο να αναμοχλεύσει την ένταση λέγοντας πως το «Καραμπάχ θα επιστρέψει μια μέρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, στον αυθεντικό ιδιοκτήτη του», το Αζερμπαϊτζάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης