Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα για την παγκόσμια οικονομία – Μέτρια και άνιση η παγκόσμια ανάπτυξη το 2016

El-Erian: Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα για την παγκόσμια οικονομία – Μέτρια και άνιση η παγκόσμια ανάπτυξη το 2016
Συνολικά, η παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 θα παραμείνει μέτρια και σχετικά άνιση, τόσο στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου όσο και στις αναπτυσσόμενες, σημειώνεται μεταξύ άλλων
Στα 10 πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξει κανείς σχετικά με την παγκόσμια οικονομία αναφέρεται ο Mohamed El-Erian της Allianz σε άρθρο του στο «Business Insider», επισημαίνοντας ότι η απογοητευτική ανάπτυξη είναι το κοινό στοιχείο πίσω από έναν αριθμό απίθανων εξελίξεων που έχουν γίνει πραγματικότητα.
Μεταξύ αυτών, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Ιαπωνία, ή οι αρνητικές αποδόσεις σχεδόν του ενός τρίτου των ομολόγων παγκοσμίως.
Δεδομένης των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών, πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων αυτής της παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης, τα δέκα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τώρα, σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, είναι τα εξής:
1. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει μέτρια και άνιση.
Συνολικά, η παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 θα παραμείνει μέτρια και σχετικά άνιση, τόσο στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου όσο και στις αναπτυσσόμενες.
2. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν υψηλές επιδόσεις.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αν και ξεμένει από δυναμική, θα συνεχίσει να ενισχύει τις αναπτυγμένες οικονομίες καθώς η εγχώρια οικονομία θα υπεραποδίδει.
Ενώ η Ιαπωνία θα παλεύει να διατηρήσει την ανάπτυξη 1%, η Ευρώπη θα είναι αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα, που θα εξαρτάται από το πώς οι πολιτικοί θα αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση στην περιοχή, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το Brexit.
3. Αγώνας για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.
Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες θα αγωνίζεται να σπάσει από αυτό που το 2015 συνιστούσε το χαμηλότερο ποσοστό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.
Η Κίνα είναι πιθανό να προσγειώσει ομαλά την οικονομία της σε ανάπτυξη 6-6,5% από 6,9% το 2015, ενώ η Ρωσία και ειδικά η Βραζιλία θα βιώσουν ένα ακόμη επώδυνο έτος ύφεσης.
4. Η ανισότητα θα παραμείνει.
Τα οφέλη της ανάπτυξης που δημιουργούνται από την παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται σε ένα μάλλον μικρό τμήμα της κοινωνίας, καθιστώντας τη θέση των ευπόρων ακόμη καλύτερη και διατηρώντας την ανισότητα υψηλά στην πολιτική ατζέντα των περισσότερων πολιτικών κομμάτων.
5. Οι κεντρικές τράπεζες θα επεκτείνουν τη ρευστότητα.
Η πολιτική απάντηση στη φευγαλέα ανάπτυξη είναι απίθανο να επεκταθεί πέραν της υπερβολικής και παρατεταμένης εξάρτησης σε πειραματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Εντός της κοινότητας των κεντρικών τραπεζών, ΕΚΤ BoJ και κεντρική τράπεζα της Κίνας θα επεκτείνουν τη ρευστότητα, ενώ η FED θα συνεχίσει τη σταδιακή και προσεκτική χαλάρωση των μέτρων.
6. Να είμαστε προσεκτικοί υποθέτοντας ότι η χαμηλή ανάπτυξη θα επιμείνει.
Έχοντας ήδη επιμείνει για καιρό, ο πειρασμός είναι να υποθέσουμε ότι αυτή η ισορροπία χαμηλής ανάπτυξης μπορεί να συνεχιστεί πέραν του 2016.
7. Οι εντάσεις εξαιτίας του περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης είναι εμφανείς.
Ήδη, σημειώνει ο EL-Erian, είναι ορατές και αυξανόμενες οι εντάσεις τόσο από την άμεση επιρροή της χαμηλής ανάπτυξης όσο και από τον έμμεσο αντίκτυπο.
8. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανατραπεί με κάποιον τρόπο τα επόμενα τρία χρόνια.
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανατραπεί με ένα εκ των δύο πιθανόν τρόπων, καθώς θα καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία να διατηρήσει χαμηλή σταθερή ανάπτυξη και καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές στην καταστολή της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Είτε αυτή η ασυνήθιστη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης θα οδηγήσει σε καταστροφικές υφέσεις και χρηματοπιστωτική αστάθεια, είτε θα υπάρξει μετάβαση σε υψηλή ανάπτυξη, που επίσης θα παρέχει γνήσια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
9. Η πολιτική θα αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η ανάπτυξη.
Ο χρόνος και η κατεύθυνση εξαρτάται από τις πολιτικές που οι πολιτικοί θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν τα επόμενα τρίμηνα και ειδικότερα, αν μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων στις υποδομές, φορολογικές μεταρρυθμίσεις και υψηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
10. Δεν είναι απαραίτητη μια μεγάλη ώθηση πολιτικής, μια μικρή είναι αρκετή.
Με τόσα πολλά εταιρικά μετρητά να κάθονται στους προϋπολογισμούς και με συναρπαστικές καινοτομίες στα πρόθυρα να γίνουν macro, η αναζήτηση για παγκόσμια ανάπτυξη δεν χρειάζεται οι πολιτικοί να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο bang πολιτικής, ένα μικρό είναι αρκετό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης