Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΔΝΤ): Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - Δεν αρκεί η νομισματική πολιτική

tags :
Lagarde (ΔΝΤ):  Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - Δεν αρκεί η νομισματική πολιτική
Το outlook της παγκόσμιας οικονομίας έχει υποστεί πλήγμα τους τελευταίους έξι μήνες

(upd) H ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενα ρίσκα, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, η οποία απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι. 
Το outlook της παγκόσμιας οικονομίας έχει υποστεί πλήγμα τους τελευταίους έξι μήνες, λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα, της πτώσης στις τιμές των commodities, τόνισε η Lagarde, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Φρανκφούρτη.
H Lagarde αναφέρθηκε στην οικονομική ανισότητα. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τα καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται και δεν βρισκόμαστε σε κρίση.
Τα όχι και τόσο καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη παραμένει αργή, πολύ εύθραυστη και οι κίνδυνοι αυξάνονται διαρκώς.
Ειδικότερα όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Lagarde, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ανέφερε ότι είναι επίπεδη, λόγω του ισχυρού δολαρίου.
Στην Ευρωζώνη αυτό που επιδρά αρνητικά είναι οι χαμηλές επενδύσεις και η υψηλή ανεργία.
Στην Ιαπωνία η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα, από ότι αναμενόταν.
Έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος από την κρίση του 2008, ωστόσο αυτό δεν περνάει στην πραγματική οικονομία, λόγω του αργού ρυθμού της ανάκαμψης, υπογράμμισε η Lagarde.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όχι σε συναγερμό.
Υπάρχει μια απώλεια momentum στην ανάπτυξη, ωστόσο, αν οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δράσουν μαζί, οι θετικές συνέπειες στην παγκόσμια εμπιστοσύνη –και την παγκόσμια οικονομία- θα είναι σημαντικές», τόνισε η Lagarde.

Για τη νομισματική πολιτική

Σχολιάζοντας την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, τόνισε ότι είναι θετική εξέλιξη, δεδομένων των περιστάσεων.
Επίσης η τελευταία απόφαση της Fed τον Δεκέμβριο για αύξηση των επιτοκίων, είναι κατάλληλη στο σημερινό περιβάλλον.
Ωστόσο η Lagarde τονίζει ότι είναι ξεκάθαρο πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί το άλφα και το ωμέγα στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική και να συνοδευτεί από δομικά και δημοσιονομικά στοιχεία.

Χαιρέτισε τη στάση της Merkel στο προσφυγικό

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε τη στάση της καγκελαρίου Merkel και του γερμανικού λαού για τη στάση τους στην προσφυγική κρίση, την οποία χαρακτήρισε μια πολύ σημαντική πρόκληση.
«Έχω αντιληφθεί από πρώτο χέρι τον σεβασμό που κέρδισε η Γερμανία σε όλο τον κόσμο, για την βαθιά ανθρωπιστική της προσέγγιση στην προσφυγική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης