Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: «Ανησυχητική εξέλιξη» η σύλληψη πανεπιστημιακών στην Τουρκία...λόγω Κούρδων

Κομισιόν: «Ανησυχητική εξέλιξη» η σύλληψη πανεπιστημιακών στην Τουρκία...λόγω Κούρδων

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννη
«Πολύ ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης Johannes Hahn, την απόφαση, προ ολίγων ημερών, της τουρκικής εισαγγελίας να προχωρήσει στις συλλήψεις 12 πανεπιστημιακών που είχαν υπογράψει ψήφισμα ζητώντας τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του κουρδικού πληθυσμού και των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτνω και Κούρδων αυτονομιστών.
Η αντίδραση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα ερώτησης που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκραστίας Μανώλης Κεφαλογιάννης με αφορμή τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γείτονα χώρα.
Στην ερώτηση τονιζόταν η προσπάθεια της Τουρκίας να ξεμπλοκάρει τις παγωμένες ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας την προσφυγική κρίση στην ανατολίτικη λογική του παζαριού.
Η Τουρκία, όμως, επισημαινόταν, παραμένει μία χώρα που δεν σέβεται και δεν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ως παράδειγμα αναφερόταν η υπόθεση της σύλληψης των πανεπιστημιακών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει, επίσης, στην απάντησή της ότι η Τουρκία, όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, πρέπει να διασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Αυτά αποτελούν κριτήρια αξιολόγησης για την ένταξη της Τουρκίας που δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, και βρίσκονται στο επίκεντρο των υφιστάμενων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης