Τελευταία Νέα
Διεθνή

Panama Papers: Παγκόσμιος σάλος από τις αποκαλύψεις - Χιλιάδες πολιτικοί και διάσημοι έκρυβαν μέσω offshore τις περιουσίες τους

tags :
Panama Papers: Παγκόσμιος σάλος από τις αποκαλύψεις - Χιλιάδες πολιτικοί και διάσημοι έκρυβαν μέσω offshore τις περιουσίες τους
Η αναστάτωση σε πολιτικό, επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο είναι μεγάλη, καθώς ήδη οι αποκαλύψεις χαρακτηρίζονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ως το σκάνδαλο του αιώνα
Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις μέσω των εγγράφων του Παναμά (Panama Papers), τα οποία σκιαγραφούν ένα δαιδαλώδες δίκτυο παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και φορολογικών παραδείσων.
Η αναστάτωση σε πολιτικό, επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο είναι μεγάλη, καθώς ήδη οι αποκαλύψεις που αφορούν πολιτικούς ηγέτες, διάσημους και επιχειρηματίες, χαρακτηρίζονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ως το σκάνδαλο του αιώνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες (με δεσπόζον όνομα αυτό του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Ισλανδού πρωθυπουργού Sigmundur Davíd Gunnlaugsson (Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον), του προέδρου του Πακιστάν, αλλά και του Ουκρανού προέδρου Petro Poroshenko και τοy Αργεντίνου ομολόγου του Mauricio Macri), άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank.
Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.
Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονται στο φως μετά από έρευνα από 107 μέσα ενημέρωσης σε 76 χώρες, σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)., προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015
Είναι τα Panama Papers, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Δείτε ΕΔΩ τις αποκαλύψεις των Panama Papers

Οι πολιτικές διασυνδέσεις με το δίκτυο των Offshore (AFP)

Ο χάρτης των offshore σε όλο τον κόσμο





Cameron: «Ιδιωτική υπόθεση» οι επενδύσεις μελών της οικογένειας του βρετανού πρωθυπουργού

Η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το αν η οικογένεια του πρωθυπουργού έχει χρήματα επενδεδυμένα σε εξωχώριες εταιρείες που ιδρύθηκαν από τον πατέρα του, λέγοντας ότι πρόκειται για "ιδιωτική υπόθεση".
Ο εκλιπών πατέρας του Cameron, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων πελατών που κατονομάζονται σε περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία διέρρευσαν από τους φακέλους μιας νομικής εταιρείας που έχει την έδρα της στον φορολογικό παράδεισο του Παναμά.
Το 2012 βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πατέρας του Cameron διηύθυνε ένα δίκτυο offshore επενδυτικών ταμείων για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της οικογενειακής περιουσίας.
Ερωτηθείσα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα της οικογένειας τα οποία εξακολουθούν να είναι επενδεδυμένα σ' αυτά τα ταμεία, η εκπρόσωπος του Cameron δήλωσε:
"Αυτό είναι ένα ιδιωτικό ζήτημα, επικεντρώνω σ' αυτά που κάνει η κυβέρνηση".

Σε παραίτηση καλείται ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας

Σε παραίτηση κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ, μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers και την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.
«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως (…) Οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και την ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.
Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.

Έρευνα στη Σουηδία για την εμπλοκή της Nordea στο σκάνδαλο των offshore

Πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες για εμπλοκή της τράπεζας Nordea στο σκάνδαλο με το δίκτυο των offshore όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις στα Panama Papers, ζητά η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA).
Η FSA ήρθε σε επαφή με τις αρχές του Λουξεμβούργου.
Οι πληροφορίες για την Nordea περιλαμβάνονταν στη διαρροή περισσοτέρων των 11,5 εκατ. εγγράφων από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά.
«Αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» δήλωσε ο Κρίστερ Φούρουστεντ, επικεφαλής του τμήματος της FSA που έχει την εποπτεία των μεγάλων σουηδικών τραπεζών.
Τον Μάιο του 2015 επιβλήθηκε στη Nordea πρόστιμο ύψους 50 εκατ. κορωνών για ανεπάρκειες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Πακιστάν: Αντιδρά ο πρωθυπουργός για τα Panama Papers – Περισσότεροι από 200 πολίτες της χώρας στο σκάνδαλο

Αρνείται την ύπαρξη κάθε παράνομης δραστηριότητας σχετικά με την ιδιοκτησία των offshore η οικογένεια του Nawaz Sharif, πρωθυπουργού του Πακιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, αντιτασσόμενη έτσι στα στοιχεία που υποδεικνύουν τα Panama Papers.
Οι διαρροές ανέφεραν πως τρία από τα τέσσερα παιδιά του Sharif κατείχαν μερίδιο στις offshore, ενώ συνολικά στο σκάνδαλο – μαμούθ εμπλέκονται περισσότεροι από 200 πλούσιοι Πακιστανοί.

Hollande: Οι γαλλικές αρχές θα ερευνήσουν τις αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore, που προέκυψαν από τα αποκαλούμενα πλέον "έγγραφα του Παναμά" (Panama Papers), είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες», δήλωσε ο Hollande.
Όπως τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ' αυτούς που διαπράττουν απάτες".

Ρωσία: Για δυσφήμηση του Vladimir Putin κάνει λόγο το Κρεμλίνο

Για δυσφήμηση του ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin, ενόψει των επερχόμενων εκλογών της χώρας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, αναφορικά με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, οι οποίες συνδέουν το όνομά του με δραστηριότητες εταιριών offshore, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.
«Ο κύριος στόχος αυτής της παραπληροφόρησης είναι ο πρόεδρός μας, ιδίως στο πλαίσιο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, καθώς και μακροπρόθεσμα στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες είναι σε δύο χρόνια», ανέφερε ο Peskov, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα δημοσιεύματα δεν περιέχουν «τίποτα συγκεκριμένο και τίποτα καινούργιο» αναφορικά με τον Putin.
«Αυτή η Πουτινοφοβία που επικρατεί στο εξωτερικό έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που πλέον αποτελεί ταμπού το να ειπωθεί κάτι καλό για τη Ρωσία ή για οποιοδήποτε ρωσικό επίτευγμα. Αντιθέτως, ότι δεν υπάρχει κάτι κακό να ειπωθεί, πρέπει να επινοηθούν άσχημα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις αποκαλύψεις των Panama Papers για τις offshore εμπλέκεται ο Στ. Παπασταύρου - Τι απαντά


Στις αποκαλύψεις των Panama Papers για το δίκτυο των offshore μέσω του οποίοι πολιτικοί και διάσημοι έκρυβαν τις περιουσίες τους, εμπλέκεται και ο Σταύρος Παπασταύρου, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το όνομά του εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios.
Ο κ. Παπασταύρου ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation από το 2005 έως το 2014.
Το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.
Ο ίδιος αρχικά αρνήθηκε τη συμμετοχή του, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται τις εταιρίες.
Ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε στάση.
Ο κ. Παπασταύρου υποστηρίζει ότι το έκανε για λογαριασμό δύο οικογενειακών φίλων και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση.
Επίσης υποστήριξε ότι δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησία, άρα δεν ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει τη συμμετοχή του στα δ.σ.
Στην ιστοσελίδα της International Consortium of Investigative Journalists αναφέρεται ότι μετά την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, ο Σταύρος Παπασταύρου «δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ αρχικά η δουλειά του φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου τοποθετήθηκε επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης