Τελευταία Νέα
Διεθνή

Verhofstadt: Να επανεξεταστεί η συμφωνία για το προσφυγικό, αν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Verhofstadt: Να επανεξεταστεί η συμφωνία για το προσφυγικό, αν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Να ελέγξει ότι η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία για το προσφυγικό καλεί την Κομισιόν ο πρόεδρος της ευρωομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών
Την εκτίμηση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα πρέπει να επανεξεταστεί, εφόσον διαπιστωθεί ότι η τουρκική πλευρά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διατύπωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Guy Verhofstadt.
Ο ίδιος κάλεσε την Κομισιόν να ελέγξει αν και κατά πόσο η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία και αν «οι αναφορές για αναγκαστικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία με τη βία στη Συρία σοκάρουν» ισχύουν.
Χαρακτηριστικά τόνισε: «Είναι συγκλονιστικό να διαβάζει κανείς τις εκθέσεις που επισημαίνουν ότι η Τουρκία διεξάγει μεγάλης κλίμακας αναγκαστικές επιστροφές των προσφύγων από την Τουρκία πίσω στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ατόμων που χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας.
Πουθενά στη Συρία δε θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής περιοχή.
Πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου και έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο σε μια ασφαλή περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποστείλουν υπαλλήλους στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας για την επαλήθευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, που έχουν παγιδευτεί εκεί.
Αν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, πραγματοποιώντας μαζικές απελάσεις και παραβιάζοντας την αρχή της μη επαναπροώθησης, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να επανεξεταστεί.
Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι συνεργός σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε μια πιο αξιόπιστη συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση, επειδή ο χρόνος τελειώνει.
Η αδυναμία μας να ασχοληθούμε με τα δικά μας προβλήματα κοστίζει ζωές.
Το πιο επείγον βήμα είναι η δημιουργία μία καλά εξοπλισμένη Έκτακτη Ευρωπαϊκή Δύναμη Προσφύγων και ένα ευρωπαϊκό μεθοριακό Λιμενικό Σώμα.
Πολύ περισσότερο, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι επίσης αναγκαία για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς.
Μια πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή και πράγματι να εφαρμοστεί».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης