Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα τον Μάρτιο – Πτώση στις 53,4 μονάδες του δείκτη PMI

Ισπανία: Επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα τον Μάρτιο – Πτώση στις 53,4 μονάδες του δείκτη PMI
Aναλυτές εκτιμούσαν μικρότερη πτώση, στις 54 μονάδες
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο στην Ισπανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, η Markit, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 53,4 μονάδες τον Μάρτιο έναντι των 54,1 τον Φεβρουάριο.
Αναλυτές εκτιμούσαν μικρότερη πτώση, στις 54 μονάδες.
Ο μεταποιητικός κλάδος στην Ισπανία είχε ένα αξιοπρεπές ξεκίνημα το 2016, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 55,4 μονάδες τον Ιανουάριο, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που ακολούθησε τις εκλογές του Δεκεμβρίου στη χώρα, από τις οποίες δεν κατέστη δυνατό κανένα κόμμα να λάβει σαφή πλειοψηφία και να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% πέρυσι, όμως η χώρα ακόμη πλήττεται από τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο φούσκωσε περαιτέρω και πέραν των προβλέψεων πέρυσι.
Τα σχετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν ότι η Ισπανία κατέγραψε πολύ χειρότερο του αναμενόμενου έλλειμμα της τάξης των 56,6 δισ. ευρώ το 2015, που ισοδυναμεί με το 5,2% του ΑΕΠ, πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα από τον στόχο που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, Andrew Harker, δεν ήταν όλα αρνητικά τα στοιχεία, παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμα για τον Μάρτιο.
«Αν και η ανάπτυξη στον ισπανικό μεταποιητικό τομέα έχει επιβραδυνθεί από την αρχή του 2016, οι βελτιώσεις που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες είναι ακόμη αξιοσημείωτες και υπάρχουν λίγες ενδείξεις αυτή τη στιγμή για κίνηση προς τη στασιμότητα.
»Στην πραγματικότητα, ορισμένες εταιρείες εξέφρασαν θετικές προσδοκίες ως παράγοντα υποστήριξης της δημιουργίας θέσεων εργασίας τον Μάρτιο, ενισχύοντας εκ νέου θετικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον κλάδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης