Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνουν την αίγλη τους τα hedge funds - Οι χαμηλές επιδόσεις στρέφουν αλλού τους επενδυτές

Χάνουν την αίγλη τους τα hedge funds - Οι χαμηλές επιδόσεις στρέφουν αλλού τους επενδυτές
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η American International Group δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει το κεφάλαιο των 11 δισ. δολαρίων που είχε διαθέσει για τα hedge funds κατά το ήμισυ
Ο μέχρι πρότινος ισχυρός κλάδος των hedge fund φαίνεται να χάνει την αίγλη του, με τους επενδυτές παγκοσμίως να αναζητούν καλύτερες αποδόσεις και φθηνότερες χρεώσεις για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα πανεπιστημιακά κληροδοτήματα βοήθησαν τα hedge funds να φτάσουν τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους στα επίπεδα ρεκόρ των 3 τρισ. δολάρια. κατά την τελευταία δεκαετία.
Αλλά τα αποτελέσματά τους ήταν πενιχρά.
Από το Νέο Μεξικό έως και τη Νέα Υόρκη, μεγάλοι επενδυτές έχουν δραματικά μειώσει τα συμβόλαιά τους στα hedge funds, επιλέγοντας άλλα επενδυτικά σχήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της HFR, μείωσαν τα συμβόλαιά τους κατά 15,3 δισ. δολάρια μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, είχαν μειώσει σημαντικά τα ποσά τους.
Τις ανησυχίες για τον κλάδο των 64 χιλ. στελεχών στις ΗΠΑ αυξάνουν και τα μέχρι τώρα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν τα hedge funds δεν ικανοποιούν τους επενδυτές.
Οι μακροχρόνιοι επενδυτές μάλιστα, εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένοι σχετικά με τις απώλειες που εντάθηκαν όταν οι αγορές έγιναν πιο ασταθείς κατά το τελευταίο έτος.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η American International Group δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει το κεφάλαιο των 11 δισ. δολαρίων που είχε διαθέσει για τα hedge funds κατά το ήμισυ.
Επικαλούμενη την κακή απόδοση από τις επενδύσεις αυτές, η AIG ανέφερε ότι θα ανακατανείμει τα χρήματα σε ομόλογα και εμπορικές υποθήκες, τις οποίες διαχειρίζεται εσωτερικά.
Στο μεταξύ, τα hedge funds συνήθως χρεώνουν υψηλότερες αμοιβές από τους άλλους διαχειριστές κεφαλαίων, ιστορικά ένα ετήσιο 2% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και το 20% των κερδών.
Μερικοί εκ των νέων ανταγωνιστών λένε ότι προσφέρουν παρόμοιες τεχνικές για λιγότερο από 1% των περιουσιακών στοιχείων και μηδενική περικοπή των τυχόν κερδών.
Η Northern Trust, για παράδειγμα, χρεώνει αμοιβή διαχείρισης μικρότερη του 1% για ένα νέο προϊόν που έχει παρόμοια προσέγγιση.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι διαχειριστές των hedge funds αναζητούν νέους τρόπους για να ηρεμήσουν οποιαδήποτε ανησυχία των επενδυτών.
Μερικοί τώρα συστήνουν τα δικά τους προϊόντα χαμηλότερου κόστους που έχουν ελάχιστη ομοιότητα με τα παραδοσιακά προϊόντα.
Το AQR Capital Management είναι ένα από τα μεγάλα hedge-fund που προσφέρουν τώρα φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για την κύρια ταμεία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης