Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Εξετάζεται ακόμα και εθνικοποίηση του βρετανικού τομέα χαλυβουργίας μετά από αιφνιδιασμό της Tata Steel

CNBC: Εξετάζεται ακόμα και εθνικοποίηση του βρετανικού τομέα χαλυβουργίας μετά από αιφνιδιασμό της Tata Steel
Τα εργοστάσια χάλυβα της Tata Steel στη Βρετανία απασχολούν άμεσα και έμμεσα 40 χιλιάδες ανθρώπους
Το ενδεχόμενο εθνικοποίησης μέρους του άλλοτε ακμαίου χαλυβουργικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου αναγκάζεται να εξετάσει η βρετανική κυβέρνηση υπό τον αιφνιδιασμό της ανακοίνωσης του ινδικού πολυεθνικού ομίλου χαλυβουργίας Tata Steel ότι θα πωλήσει όλα τα εργοστάσια χάλυβα που κατέχει στη Βρετανία επειδή είναι χρονίως ζημιογόνα.
Τα εργοστάσια αυτά παράγουν περισσότερο χάλυβα σε σύγκριση με κάθε άλλο βρετανικό όμιλο και απασχολούν 15 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ δίνουν εργασία σε επιπλέον 25 χιλιάδες ακόμα ανθρώπους που εργάζονται σε προμηθευτές των εργοστασίων.
Η Tata Steel ανακοίνωσε τη σχετική απόφασή της σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, έχοντας πραγματοποιήσει κολοσσιαίες ζημίες 2,5 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία στη Βρετανία λόγω παγκόσμιας υπερπροσφοράς χάλυβα - ιδίως κινεζικού, ιδιαίτερα φθηνού - μεγάλων αυξήσεων εισαγωγών χάλυβα στην Ε.Ε. από πηγές εκτός Ευρώπης, υψηλό κόστος παραγωγής, αδυναμίας στη διεθνή ζήτηση, αλλά και μεταβλητότητας της ισοτιμίας της βρετανικής στερλίνας έναντι των κυρίων ξένων νομισμάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα από τα συνδικάτα και το κόμμα των Εργατικών, που καλούν την κυβέρνηση να αγοράσει εκ νέου τα πρώην κρατικά χαλυβουργεία της τότε British Steel, που ιδιωτικοποιήθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 επί Συντηρητικής κυβερνήσεως Margaret Thatcher.
Επειδή η κρατική βοήθεια προς τα βρετανικά χαλυβουργεία της Tata Steel δεν επιτρέπεται από την Ε.Ε., οι θιασώτες του Brexit στο επερχόμενο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν πρόσφορο έδαφος να εκμεταλλευτούν μικρο-πολιτικά τις εξελίξεις, αδιαφορώντας για το μέλλον της χαλυβουργίας στη Βρετανία.
Πάντως, η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας βρίσκεται σε διαδικασία διάσωσης δύο εκ των εργοστασίων χάλυβα της Tata Steel που βρίσκονται στο έδαφός της, διαμεσολαβώντας για την επίτευξη επικείμενης συμφωνίας με τον όμιλο μετάλλων Liberty House.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης