Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Μας ενημέρωσε το FBI για τους αδελφούς Bakraoui και ενημερώσαμε τους Βέλγους πριν τις επιθέσεις

Ολλανδία: Μας ενημέρωσε το FBI για τους αδελφούς Bakraoui και ενημερώσαμε τους Βέλγους πριν τις επιθέσεις
Διαψεύδει η βελγική αστυνομία ότι ενημερώθηκε από τους Ολλανδούς για σχετική πληροφόρηση από το FBI
Το FBI είχε ενημερώσει την ολλανδική αστυνομία ότι τα δύο αδέλφια el Bakraoui αναζητούνταν από τις βελγικές αρχές μία εβδομάδα πριν γίνουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας ο ίδιος απάντησε εγγράφως στις ερωτήσεις που του υπέβαλαν Ολλανδοί νομοθέτες σχετικά με τα αδέλφια από το Βέλγιο, που σύμφωνα με τους εισαγγελείς συμμετείχαν στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου όπου σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, πέραν των δραστών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, μια σειρά παραλείψεις και σφάλματα από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου αποκαλύφθηκαν μετά τις επιθέσεις, όπως επίσης και η αδυναμία να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των χωρών της Ευρώπης.
Ο Ibrahim el Bakraoui απελάθηκε στην Ολλανδία από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, ένα μήνα μετά τη σύλληψή του από την τουρκική αστυνομία σε περιοχή κοντά στη συριακή μεθόριο.
Οι Ολλανδοί υποστηρίζουν πως όταν έφθασε στην χώρα τους, το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία «μαύρη λίστα», επομένως δεν συνελήφθη. Οι λόγοι για τους οποίους δεν απελάθηκε στο Βέλγιο δεν έχουν διευκρινιστεί.
«Την 16η Μαρτίου, το FBI ενημέρωσε την ολλανδική αστυνομία σχετικά με το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές αναζητούσαν και τους δύο αδελφούς» έγραψε στην επιστολή ο Ολλανδός υπουργός.
Ο υπουργός Ard van der Steur επισήμανε ότι το FBI είπε στους Ολλανδούς ότι ο Ibrahim αναζητείτο από τις βελγικές αρχές για το βεβαρημένο «εγκληματικό παρελθόν» του, ενώ ο Khaled κατεζητείτο για «τρομοκρατία, εξτρεμισμό και στρατολόγηση».
Σε μια εκδοχή της επιστολής, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016, ο υπουργός έγραψε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Ολλανδία σχετικά με τους δύο αδελφούς, χωρίς να αναφέρει ότι καταζητούνταν στο Βέλγιο.
Αυτή η πληροφορία έγινε γνωστή σε μια συνάντηση μεταξύ των βελγικών και ολλανδικών αρχών την 17η Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός.
Την ολλανδική εκδοχή όμως διαψεύδει η βελγική αστυνομία η οποία υποστηρίζεικ ότι στη συνάντηση της 17ης Μαρτίου δεν έγινε καμία αναφορα στα αδέλφια Bakraoui.
Συζητήθηκε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες την 15η Μαρτίου, όπου έπεσε νεκρός ένας ισλαμιστής ένοπλος, ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά στην έκθεση του FBI που φέρεται να είχε στα χέρια της η ολλανδική αστυνομία, υπογραμμίζει, σε ανακοίνωση, η βελγική αστυνομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης