Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hayden (πρώην διευθυντής CIA): Η Ευρώπη ίσως να έχει ακόμη πάρα πολλές ελευθερίες

Hayden (πρώην διευθυντής CIA): Η Ευρώπη ίσως να έχει ακόμη πάρα πολλές ελευθερίες
Δύσκολη η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας χωρίς υποχωρήσεις - Εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν στην Ευρώπη, θα μπορούσε να υπάρχουν μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις για όλη την ήπειρο
Η Ε.Ε. ίσως αναγκαστεί αν συμβιβαστεί όσον αφορά την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων προκειμένου να κερδίσει την τρομοκρατία, είπε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου ο πρώην διευθυντής της CIA, Michael Hayden.
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο διαχωρισμός της εργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και τις εθνικές κυβερνήσεις είναι ότι τα ερωτήματα για το εμπόριο και την ιδιωτικότητα τίθενται από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Τα ερωτήματα για την ασφάλεια παραμένουν σε εθνικά χέρια», είπε ο Hayden στο CNBC.
«Αυτό που έχουμε είναι οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, που επιβάλλουν απίστευτα υψηλά όρια σχετικά και την ιδιωτικότητα των ατόμων εις βάρος αυτού που αναμένεται να πράξουν οι εθνικές κυβερνήσεις, το οποίο είναι να κρατήσουν ζωντανούς τους πολίτες τους», επισημαίνει.
Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο τραγικός απολογισμός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ανέρχεται πλέον στους 35 νεκρούς.
Επιπλέον, το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι ακόμη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον ακόμη τριών υπόπτων.
Τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες συνέβησαν 4 μήνες αφότου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις του Παρισιού, οι οποίες επίσης πραγματοποιήθηκαν απ0ό το Ισλαμικό Κράτος.
Σε μία άλλη συνέντευξη στο CNBC, ο πρόεδρος του Eurasia Group, Ian Bremmer είπε ότι «ξεκάθαρα στις ΗΠΑ εξοικειωνόμαστε με το επίπεδο των συνεχών τρομοκρατικών επιθέσεων που συμβαίνουν στην Ευρώπη.
Είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους.
Το γεγονός ότι έχουμε μεγάλες επιθέσεις σε μέρη όπως η Τουρκία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν έχει κανέναν αντίκτυπο.
Στην Ευρώπη έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο γιατί το καταλαβαίνουμε και συνδεόμαστε περισσότερο με αυτά τα γεγονότα.
Αλλά ακόμη και εκεί, το επίπεδο που απαιτείται για να μας κάνει να δώσουμε προσοχή γίνεται όλο και υψηλότερο».
«Εάν αυτές οι επιθέσεις συνεχιστούν στην Ευρώπη, θα μπορούσε να υπάρχουν μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις για όλη την ήπειρο», λέει ο διευθύνων Σύμβουλος του Ατλαντικού Συμβουλίου, Fred Kempe.
«Η Σένγκεν, η συμφωνία που επιτρέπει τα ελεύθερα σύνορα μεταξύ χωρών-μελών της Ε.Ε., θα μπορούσε να καταρρεύσει και αν συμβεί αυτό θα μπορούσαμε να δούμε και την Ε.Ε. να καταρρέει», είπε.
Η Συνθήκη Σένγκεν δεν διευκολύνει απλά τα ταξίδια, αλλά και το εμπόριο.
Ο Kempe είπε ότι το 2015 το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των χωρών-μελών της Σένγκεν ανήλθε σε 2,8 τρισ. δολ. και ότι «κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να χαθεί το 10%-20% από αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης