Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Μπορεί ο ISIS να έχασε τη μάχη στην Παλμύρα, δεν έχασε όμως και τον πόλεμο

Independent: Μπορεί ο ISIS να έχασε τη μάχη στην Παλμύρα, δεν έχασε όμως και τον πόλεμο
Η επιτυχία του συριακού στρατού μπορεί να είναι μια σημαντική στιγμή για τον Assad, όμως θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει περαιτέρω έδαφος στα ανατολικά
Η ανακατάληψη της Παλμύρας από τον συριακό στρατό αποτελεί σημαντική ήττα για τον ISIS, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αποσυντίθεται καθώς αποσύρεται στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του, σημειώνεται σε άρθρο του βρετανικού «Independent».
Αν και υπάρχουν αναφορές ότι μέσα και πέριξ της αρχαίας πόλης κείτονται τα πτώματα 400 μαχητών του, φαίνεται ότι ο ISIS είχε αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του πριν καταστραφούν, κάτι που δείχνει την τακτική που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό, να μην μάχεται μέχρι τον τελευταίο άνδρα έναντι των παρατεταμένων αεροπορικών επιδρομών από τις ρωσικές και υπό την αμερικανική ηγεσία δυνάμεις.
Η επιτυχής πρόοδος του συριακού στρατού σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Bashar al-Assad με τη συνδρομή του ρωσικού στρατού.
Αν και επισήμως η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή έχει λάβει τέλος, τα αεροσκάφη της Ρωσίας σαφώς διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανακατάληψη της Παλμύρας.
Ο ISIS έχασε μια μάχη, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχασε και τον πόλεμο, σημειώνει ο «Independent», προσθέτοντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον συριακό σταθμό να προχωρήσει ανατολικά από την Παλμύρα, καθώς θα γίνει ευάλωτος σε επιθέσεις ανταρτών.
Το ίδιο ισχύει και για τις σουνιτικές περιοχές της επαρχίας Ιλντίμπ και ανατολικά του Αλέπο, όπου η ένοπλη αντιπολίτευση δέχεται πιέσεις από τον συριακό στρατό και κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.
Η πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παραμένουν ασταθείς με τους τοπικούς και ξένους παίκτες να επιδιώκουν διαφορετικές στρατηγικές.
Οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ έχουν παράσχει δυνάμεις εδάφους που είναι στενοί σύμμαχοι με τις αεροπορικές επιδρομές στις οποίες ηγούνται οι ΗΠΑ, όμως και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που ηττηθεί ο ISIS, η διεθνής υποστήριξη που απολαμβάνουν τώρα θα σταματήσει.
Επίσης, είναι ευάλωτοι στις νέες κεντρικές κυβερνήσεις σε Δαμασκό και Βαγδάτη, οι οποίες επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο των δικών τους κουρδικών περιοχών ή περιοχών που διεκδικούν Κούρδοι και Άραβες.
Η Ρωσία φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένη να δρα σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ στην οργάνωση μιας παύσης των εχθροπραξιών στις 27 Φεβρουαρίου μεταξύ του συριακού στρατού και της ένοπλης αντιπολίτευσης.
Επιδιώκει να δώσει ουσία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, που προβλέπουν ενός είδους μοίρασμα της εξουσίας στη Συρία, είτε σε γεωγραφική είτε σε θεσμική βάση.
Όμως, αυτή δεν είναι μια πολιτική που ευνοείται από το Ιράν ή τον συριακό άξονα, που μακροπρόθεσμα παραμένουν οι πιο αφοσιωμένοι σύμμαχοι της κυβέρνησης Assad.
Ο εμφύλιος πόλεμος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, καταλήγει το άρθρο.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης