Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλικό Πρακτορείο: Ελεύθερη και πάλι η Αρχαία Παλμύρα - Για νίκη στρατηγικής σημασία κάνει λόγο ο Assad

tags :
Γαλλικό Πρακτορείο: Ελεύθερη και πάλι η Αρχαία Παλμύρα - Για νίκη στρατηγικής σημασία κάνει λόγο  ο  Assad
Ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τα μνημεία στην Αρχαία πόλη της Παλμύρα που κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές 
(Upd2) Μετά από μήνες σκληρών μαχών και ανελέητων καταστροφών των θησαυρών της Αρχαίας Παλμύρας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, η πόλη είναι και πάλι ελεύθερη.
Ο συριακός στρατός την ανακατέλαβαν σήμερα μετά από περίπου ένα χρόνο διάστημα στο οποίο το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεφε επιδεικτικά τα αρχαία κτίσματα της που αποτελούσαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.
«Η ανακατάληψη της Παλμύρας αποδεικνύει την επιτυχία της τακτικής που ακολουθεί ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον συριακό λαό ο Bashar al Assad.
Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών του συριακού στρατού, τόσο ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όσο και οι γύρω κατοικημένες περιοχές έχουν απελευθερωθεί από τον συριακό στρατό.
Οπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή στην Παλμύρα «έπειτα από σφοδρές μάχες στη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός ελέγχει πλέον ολόκληρη την πόλη της Παλμύρας, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας πόλης και του κατοικημένου τμήματός της.
Οι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν», δήλωσε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «οι τζιχαντιστές αναδιπλώθηκαν στο Σοκνέ, τη Ράκα και το Ντέιρ αλ Ζορ» τα προπύργιά τους στη βόρεια και την ανατολική Συρία.

Πανηγυρίζει ο Assad

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τουλάχιστον 400 ακραίοι ισλαμιστές έχουν πέσει νεκροί.
Τις ίδιες πληροφορίες επιβεβαίωσε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.
«Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει το Ισλαμικό Κράτος από τότε που δημιουργήθηκε», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για τη Συρία, Rami Abdel Raman.
Όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές η ανακατάληψη της Παλμύρας είναι μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική επιτυχία των δυνάμεων Assad.
Παράλληλα, ενώ εδώ και κάποιες εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Συρία, ο συριακός στρατός σε αυτή του την προσπάθεια είχε τη συνδρομή ρωσικών βομβαρδιστικών οι οποίες στις 7 Μαρτίου εξαπέλυσαν επιχείρηση για να ανακαταλάβουν την Παλμύρα από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίο την είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον Μάιο του 2015.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρωσικό υπ. Άμυνας τα ρωσικά βομβαρδιστικά μόνο μέσα στην Παρασκευή έπληξαν «158 θέσεις τρομοκρατών».
Ειδικοί θεωρούν επίσης ότι η νίκη αυτή αναμένεται να διευκολύνει τις επόμενες εβδομάδες την προέλαση του συριακού στρατού προς τη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τα μνημεία στην Αρχαία πόλη της Παλμύρα

Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες τόσο του συριακού στρατού όσο και της διεθνούς κοινότητας αφορούσε εδώ και καιρό την πραγματική κατάσταση των αρχαιοτήτων της Παλμύρας, της ρωμαϊκής πόλης που έχει μείνει στην ιστορία ως η «πέρλα της ερήμου».
Η κατάληψη της αρχαίας πόλης από το ΙΚ, η ανατίναξη δύο εκ των σημαντικότερων αρχαίων ναών και η καταστροφή ταφικών μνημείων αλλά και της χαρακτηριστικής αψίδας του θριάμβου προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή, με την UNESCO να κάνει διαρκώς εκκλήσεις για την προστασία των μνημείων.
Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της UNESCO σύντομα αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων με στόχο την καταγραφή των καταστροφών στα αρχαία μνημεία και τη σταδιακή τους αποκατάσταση.
Σύμφωνα με την ρωσίδα εκπρόσωπο της UNESCO Eleonora Mitrovanova μέλη της επιτροπής αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή στις 4 Απριλίου με στόχο να παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου.
Ωστόσο όπως εκτιμά ο Marcus Hilgert, διευθυντής του Μουσείου Εγγύς και Μέσης Ανατολής του Βερολίνου, η αποκατάσταση των αρχαιοτήτων είναι μια εξαιρετική δύσκολη υπόθεση, η οποία δεν θα πρέπει να αλλοιώνει τη συνολική φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου.
Για το λόγο αυτό εφιστά την προσοχή των ειδικών τονίζοντας ότι αναφορικά με την αποκατάσταση μνημείων «δεν θα πρέπει να γίνονται υπερβολές».
(Πρώτη ενημέρωση Κυρακή 27 Μαρτίου 2016 09:05)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης