Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ιαπωνία αναδεικνύει η στασιμότητα των τιμών της

CNBC: Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ιαπωνία αναδεικνύει η στασιμότητα των τιμών της
Η στασιμότητα των τιμών στην ιαπωνική οικονομία αποτελεί απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της νομισματικής πολιτικής της BoJ
Απολύτως αμετάβλητος ήταν ο ιαπωνικός δείκτης τιμών καταναλωτού (ΔΤΚ) τον Φεβρουάριο 2016 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2015, εξέλιξη που ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να αναλάβει νέα δράση ποσοτικής χαλάρωσης.
Η στασιμότητα των τιμών στην ιαπωνική οικονομία αποτελεί απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της αμφιλεγόμενης απόφασής της να καταστήσει αρνητικό ένα από τα παρεμβατικά επιτόκιά της, για πρώτη φορά στην ιστορία της τον Ιανουάριο 2016.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, ο αμετάβλητος ΔΤΚ οφείλεται στις χαμηλές τιμές ενέργειας, αλλά και στην αδύναμη κατανάλωση, που περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για την Ιαπωνία σε επίπεδο δομικού ΔΤΚ, που υποχώρησε κατά 0,3% στο δωδεκάμηνο που τελείωσε τον Μάρτιο 2016, η πρώτη φορά από τον Απρίλιο 2013 που κατέγραψε πτώση τέτοιου μεγέθους.
Ο δομικός ΔΤΚ θεωρείται ο βασικός δείκτης τιμών στη χώρα και η εξέλιξή του προκαλεί απαισιοδοξία στους οικονομολόγους για τη δυνατότητα της χώρας να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξή της.
Σύμφωνα με το CNBC, πλέον ενισχύεται η κυρίαρχη εκτίμηση, ότι η BoJ θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει αρνητικά τις πληθωριστικές της προβλέψεις, αλλά και να μεταθέσει χρονικά για το μέλλον την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου 2% για τον πληθωρισμό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης