Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπουργοί Εσωτερικών Ε.Ε.: Δέσμη 10 μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Υπουργοί Εσωτερικών Ε.Ε.: Δέσμη 10 μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τις βελγικές αρχές για το χειρισμό της κρίσης και συζήτησαν τα νέα ευρήματα για τις τρομοκρατικές ενέργειες και τα δίκτυα των τρομοκρατών
Στη λήψη 10 μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 χωρών-μελών στην έκτακτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα την Τρίτη 22 Μαρτίου.
Μάλιστα, με κοινή τους ανακοίνωση καταδίκασαν τις επιθέσεις, ενώ δηλώνουν συγκλονισμένοι.
Οι υπουργοί, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκαν από τις βελγικές αρχές για το χειρισμό της κρίσης και συζήτησαν τα νέα ευρήματα για τις τρομοκρατικές ενέργειες και τα δίκτυα των τρομοκρατών.
Τα μέτρα που αποφάσισαν είναι τα εξής:
1. Να συνεχιστούν οι συνδυασμένες εθνικές προσπάθειες, κατεπειγόντως, για την εξιχνίαση των δικτύων που εμπλέκονται στις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες και άλλων παρόμοιων δικτύων.
2. Να εφαρμοστεί η οδηγία για τις καταστάσεις με τα ονόματα επιβατών (PNR) τον Απρίλιο του 2016, ως ζήτημα εκτάκτου ανάγκης.
3. Να συνεχιστεί η προσπάθεια με αποφασιστικό τρόπο: ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, έλεγχος για την αγορά και κατοχή όπλων, επέκταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS) σε υπηκόους τρίτων χωρών κ.ά.
4. Να ανταλλάσσονται πληροφορίες με τις αρχές και τους φορείς μεταφορών, ώστε η αξιολόγηση του κινδύνου να μπορεί να διεξαχθεί με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.
5. Να ενισχυθεί, ως ζήτημα έκτακτης ανάγκης, η συστηματική τροφοδοσία, συνεπής χρήση και διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών και διεθνών βάσεων δεδομένων στο τομέα της ασφάλειας, των ταξιδιών και της μετανάστευσης.
6. Να βρεθούν τρόποι προστασίας και ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απόκτησης ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων, μέσω της εντατικοποίησης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και με παρόχους υπηρεσιών που δρουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
7. Να συνεχιστεί η ανάπτυξη αποτελεσματικών αναχαιτιστικών μέτρων, ιδιαίτερα μέσω της βελτίωσης της πρόωρης ανίχνευσης ενδείξεων ριζοσπαστιμού σε τοπικό επίπεδο αλλά και μέσω της αντιμετώπισης της ρητορικής του Ισλαμικού Κράτους.
8. Να υποστηριχθεί το έργο της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (CTG), ιδίως με την επιτάχυνση της δημιουργίας μίας ειδικής πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο για την πολυμερή ανταλλαγή πληροφοριών.
9. Να χρησιμοποιούνται πιο τακτικά οι κοινές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες απέδειξαν τη χρησιμότητά τους μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, για το συντονισμό των ερευνών και τη συγκέντρωση και ανταλλαγή στοιχείων.
10. Να συσταθεί κοινή ομάδα διασύνδεσης με εθνικούς εμπειρογνώμονες αντιτρομοκρατίας στο Κέντρο Κατά της Τρομοκρατίας της Europol για τη υποστήριξη των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών κατά τη διερεύνηση των ευρύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών διαστάσεων της υφιστάμενης τρομοκρατικής απειλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης