Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η στρατηγική θέση της Τουρκίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, ο ρόλος των ΗΠΑ και οι Κούρδοι

Η στρατηγική θέση της Τουρκίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, ο ρόλος των ΗΠΑ και οι Κούρδοι
Ανώτεροι διπλωμάτες των ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να υιοθετήσει την αμερικανική πρόταση να ενισχυθεί η υποστήριξη των Κούρδων μαχητών
Οι βομβιστικές επιθέσεις Βρυξέλλες έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κλείσουν και την τελευταία εναπομείνασα διαδρομή του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία μέσω της Τουρκίας, η οποία, όπως υποπτεύονται, ήταν η κύρια οδός για το «πέρασμα« των αγωνιστών που ευθύνονται για τις αιματηρές επιθέσεις στο Βέλγιο και τη Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται ανώτεροι διπλωμάτες των ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να υιοθετήσει την αμερικανική πρόταση να ενισχυθεί η υποστήριξη των Κούρδων μαχητών, προκειμένου να κλείσει την οδό, την οποία η ομάδα του ISIS έχει χρησιμοποιήσει για να στείλει δεκάδες εισβολείς σε όλη την Ευρώπη.
Στις εβδομάδες πριν την επίθεση της Τρίτης, Δυτικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για την αύξηση του κινδύνου λόγω της συνεχιζόμενης ροής εξτρεμιστών του ISIS στο «μονοπάτι» αυτό των 60-μιλίων, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Αλλά η Τουρκία έχει προβάλει έντονες αντιρρήσεις στο σχέδιο στήριξης των κουρδικών δυνάμεων, που επίσης θεωρεί τρομοκράτες. Αυτή η προοπτική, μαζί με την πίεση για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη Συρία, έχει μέχρι στιγμής διατηρήσει τις δύο πλευρές πέρα ​​από οποιαδήποτε συμφωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ISIS έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το αδιέξοδο για να συντηρήσουν την αποστολή των μαχητών στις χώρες που θέλουν.
Και αυτό διότι οι Τούρκοι αντιδρούν και στην ενίσχυση των Κούρδων μαχητών από τις ΗΠΑ.
Το σχέδιο Τουρκίας - ΗΠΑ περιλαμβάνει τη συνεργασία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ομάδων Σύρων αντικαθεστωτικών με στόχο την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη βόρεια Συρία, σε βάθος 100 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.
Η «ελεύθερη ζώνη θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ασφαλές καταφύγιο για τα κύματα εκτοπισμένων λόγω του εμφυλίου Σύρων αμάχων. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο εμφανίζει τα ίδια προβλήματα με εκείνα που χαρακτηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Συρία.
Ενώ η Ουάσιγκτον εστιάζει την προσοχή της στο Ισλαμικό Κράτος, η Άγκυρα αλλά και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί, θέτουν ως απόλυτη προτεραιότητά τους την ανατροπή του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Aσαντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης