Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αρμοδιότητα των κρατών η αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στις μεταφορές

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αρμοδιότητα των κρατών η αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στις μεταφορές
Τουλάχιστον δύο συνόδους εμπειρογνωμόνων στην ασφάλεια των μεταφορών θα φιλοξενήσουν οι Βρυξέλλες εντός των προσεχών ημερών
«Η ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών» τόνιζε από τις Βρυξέλλες ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο εν λόγω αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή δεν πρόκειται να επιβάλει σε ένα μικρό αεροδρόμιο στην Φινλανδία τα ίδια μέτρα ασφαλείας που μπορεί ν' απαιτούνται για κόμβους μείζονος σημασίας, όπως αυτοί των Βρυξελλών ή του Παρισιού».
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να ζητηθεί η εγκατάσταση συσκευών ασφαλείας όπως σαρωτές σώματος στις εισόδους των αεροδρομίων, ο αξιωματούχος είπε πως αυτή είναι μια απόφαση που επαφίεται στις εθνικές αρχές.
Το να προστεθούν κι άλλες διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας μπορεί να μη βελτιώσει την ασφάλεια, επισήμανε ο μεγαλύτερος σύνδεσμος των εταιρειών που διαχειρίζονται αεροδρόμια στην ΕΕ, το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων Ευρώπης (ACI Europe), αλλά αντίθετα να προκαλέσει επιπλέον «πρόβλημα» και να «δημιουργήσει νέα ευάλωτα σημεία από την άποψη της ασφάλειας», καθώς εάν οι έλεγχοι γίνονται νωρίτερα, απλώς θα μετακινηθούν οι στόχοι πιθανών επιθέσεων.
Εμπειρογνώμονες από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας στα αεροδρόμια, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες προχθές Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 στις οποίες βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 31 άνθρωποι.
Οι δράστες μπήκαν στο αεροδρόμιο χωρίς να περάσουν από ελέγχους ασφαλείας, οι οποίοι στην Ευρώπη συνήθως γίνονται αφού οι επιβάτες περάσουν από τον έλεγχο εισιτηρίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει μια σύνοδο ειδικών στην ασφάλεια των αερομεταφορών και από τα 28 κράτη μέλη, όπως δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Μεταφορές Violeta Bulc.
Αξιωματούχος της ΕΕ διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει την 31η Μαρτίου και συμπλήρωσε ότι σύνοδος εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των χερσαίων μεταφορών προγραμματίζεται να γίνει την 11η Απριλίου.
Δεν είναι προκαθορισμένο το πρόγραμμα ή η θεματολογία των συνόδων αυτών μέχρι τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης