Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για το Brexit - Ποια γεγονότα τους επηρεάζουν - Τι λένε οι αναλυτές

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για το Brexit - Ποια γεγονότα τους επηρεάζουν - Τι λένε οι αναλυτές
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη βρετανική κοινή γνώμη
Οι αναποφάσιστοι είναι εκείνοι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για το Brexit, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, με τους αναλυτές να αναζητούν ενδείξεις για το αν πρόσφατα γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για το αν η Βρετανία πρέπει ή όχι να μείνει στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Εξελίξεις που θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν είναι μεταξύ άλλων η ομιλία στο Κοινοβούλιο του δημάρχου του Λονδίνου, Boris Johnson, ο οποίος υποστηρίζει το Brexit, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, George Osborne, ο οποίος τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.
Επίσης, η παραίτηση του υπουργού Iain Duncan Smith, ο οποίος υποστηρίζει τη έξοδο της χώρας του από την Ε.Ε., αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις τις Βρυξέλλες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη βρετανική κοινή γνώμη.
Όσον αφορά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έρευνα της ICM χθες, Τετάρτη, που διεξήχθη μεταξύ 18-20 Μαρτίου, έδειξε αντιστροφή της υπεροχής του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., με το 43% να δηλώνει ότι επιθυμεί το Brexit και το 16% των ερωτηθέντων να δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι στην κόψη του ξυραφιού και ότι μπορεί να κριθεί από εκείνους που θα αποφασίσουν να συμμετέχουν.
Σύμφωνα με την JP Morgan, η απάντηση της Ε.Ε. στις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών και η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών προσφύγων και μεταναστών αποτελούν παράγοντες – κλειδιά που πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ενώ επισημαίνει ότι η επιτυχής εφαρμογή και των δύο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ενός Brexit.
Επίσης, η UBS Wealth σημειώνει ότι αν αυτά τα μέτρα οδηγήσουν σε μικρότερες εισροές μεταναστών, αυτό θα είναι πολύ πιο σημαντικό στο μυαλό των ψηφοφόρων απ' ό,τι τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία, προσθέτει, και ο πρωθυπουργός David Cameron ενεργοποιηθεί πιο δραστήρια, θα είναι σημαντικό να δούμε τι θα αποφασίσουν οι αναποφάσιστοι και ποιο στρατόπεδο θα υποστηρίξουν.
Πάντως, όπως σημειώνει, το πιθανότερο είναι ότι θα ταχθούν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Rabobank σημειώνει ότι οι επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν είναι απολύτως σαφές και είναι πιθανόν αυτές να προκαλέσουν τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη του βρετανικού λαού, δεδομένης της μακράς ιστορίας να ζουν με την απειλή της τρομοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης