Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πληθωρισμός προκαλεί αναταραχή στην πολιτική επιτοκίων της Fed - Ανησυχίες από την αύξηση των τιμών

Ο πληθωρισμός προκαλεί αναταραχή στην πολιτική επιτοκίων της Fed - Ανησυχίες από την αύξηση των τιμών
Όλα δείχνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προτίθεται να αφήσει τον πληθωρισμό να σκαρφαλώσει ακόμη και πάνω από το όριο του 2% που η ίδια έχει θέσει
Καθώς αρκετά μέλη της νομισματικής επιτροπής της Fed προσπαθούν να κινήσουν τις διαδικασίες για μία αύξηση επιτοκίων ακόμη και τον επόμενο μήνα, έχει ξεκινήσει μία διαβούλευση σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρουν διεθνή Μέσα, πολλά στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας βρίσκονται πλέον απέναντι από την επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, η οποία την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισε ότι οι μειωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό βοήθησαν τις χρηματαγορές να ηρεμήσουν τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Fed κράτησε το Μάρτιο σταθερά τα επιτόκιά της, μετά από την αύξηση του Δεκεμβρίου, την πρώτη μετά από 9 και πλέον χρόνια, ενώ τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία δείχνουν ότι πλέον τα επιτόκια για το 2016 θα αυξηθούν μόλις κατά το ήμισυ των αρχικών εκτιμήσεων.
Η ίδια η Yellen υποβάθμισε τη σημασία της πρόσφατης κίνησης του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε στο 1,7%, ενώ η πρόβλεψη της Fed είναι ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο στόχο του 2% μόλις το 2018.
Όμως, με την ανεργία να αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,7% φέτος και με την ανάπτυξη να προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 2%, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανή μία άνοδος του πληθωρισμού φέτος.
Όμως και πάλι η Yellen καθησυχάζει, λέγοντας ότι μία άνοδος του δομικού πληθωρισμού οφείλεται στη μεταβλητότητα και ότι δεν αποτελεί πραγματική τάση.
Πάντως, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σημάδια για άνοδο των τιμών, ενώ και έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης παρουσιάζει παρόμοιες τάσεις.
Παρόλ' αυτά, θα ήταν επικίνδυνο για την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, σε μια στιγμή που οι προσδοκίες είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, Ethan Harris, τώρα υπάρχει πολλά στοιχεία που δείχνουν αποδείξεων ότι υπάρχει μία ανοδική τάση, όχι μόνο του πληθωρισμού αλλά και στους μισθούς.
Και καταλήγει: «Η νομισματική επιτροπή της Fed εμφανίζεται πλέον πολύ πιο πρόθυμη να επιτρέψει να υπερβεί ο πληθωρισμός το στόχο του 2%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης