Τελευταία Νέα
Διεθνή

Associated Press: Το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει 400 μαχητές για να επιτεθούν στην Ευρώπη

Associated Press: Το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει 400 μαχητές για να επιτεθούν στην Ευρώπη
Μέλη από τον πυρήνα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Δανία και τη Σουηδία
Το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει τουλάχιστον 400 μαχητές που θα χτυπήσουν στόχους στην Ευρώπη, σε πολλαπλά θανατηφόρα κύματα επιθέσεων, αναπτύσσοντας τρομοκρατικούς πυρήνες όπως εκείνους που έπληξαν τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, με εντολή να επιλέξουν το χρόνο, τον τόπο και τη μέθοδο με σκοπό το μέγιστο δυνατό μακελειό, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AP, το δίκτυο ευέλικτων και ημιαυτόνομων πυρήνων δείχνει το πόσο μακριά έχει φτάσει η εξτρεμιστική ομάδα στην Ευρώπη, ακόμη και την ώρα που χάνει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ.
Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαίων και ιρακινών στελεχών των μυστικών υπηρεσιών, και ένας γάλλος νομοθέτης που ακολουθεί τα δίκτυα των Τζιχαντιστών, περιγράφουν στρατόπεδα στη Συρία, το Ιράκ και ίσως στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, όπου οι μαχητές εκπαιδεύονται για να επιτεθούν στη Δύση.
Πριν σκοτωθεί σε επιδρομή της αστυνομίας, ο επικεφαλής των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, υποστήριξε ότι έχει εισέλθει η Ευρώπη με μια πολυεθνική ομάδα 90 μαχητών, οι οποίοι διασκορπίστηκαν «σχεδόν παντού».
Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία που προέκυψε από τις έρευνες για τις επιθέσεις στο Παρίσι, η σύλληψη την Παρασκευή 18 Μαρτίου του καταζητούμενου Salah Abdeslam, δεν ματαίωσε την πολύπλευρη επίθεση μόλις 4 ημέρες αργότερα στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας και το μετρό της πόλης που άφησε 34 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες.
Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.
Ακριβώς όπως και στο Παρίσι, οι βελγικές αρχές έψαχναν για τουλάχιστον ένα φυγά μετά τις επιθέσεις της Τρίτης, αυτή τη φορά για έναν άνδρα που φαίνεται σε βίντεο ασφαλείας στο αεροδρόμιο, μαζί με τους δύο «καμικάζι».
Ο φόβος είναι ότι ο άνθρωπος, του οποίου η ταυτότητα δεν είναι ακόμη γνωστοί, σύμφωνα με βέλγους αξιωματούχους, θα βρει διδαχές στον τρόπο που κινήθηκε ο Abdeslam.
Μετά την φυγή του από το Παρίσι, αμέσως μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου, ο Abdeslam δημιούργησε ένα νέο δίκτυο γειτονιά του Molenbeek όπου μεγάλωσε σαν παιδί, γνωστό καταφύγιο για τους τζιχαντιστές εδώ και καιρό, και κατέστρωσε νέα σχέδια επιθέσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Didier Reynders.
«Δεν κρύφτηκε απλώς, αλλά το έκανε για να οργανώσει μια άλλη επίθεση, με συνεργούς παντού.
Με ζώνες αυτοκτονίας.
Δύο επιθέσεις οργανωμένες ακριβώς όπως και στο Παρίσι.
Και μετά τη σύλληψή του, αφού οι συνεργοί του γνώριζαν ότι επρόκειτο να μιλήσει, οι επιθέσεις ήταν μια απάντηση:
Τι κι αν συνελήφθη;
Θα σας δείξουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα», δήλωσε ο Γάλλος γερουσιαστής Nathalie Goulet, ο οποίος είναι συνεπικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης του δικτύου των Τζιχαντιστών.
Οι εκτιμήσεις μιλούν για 400-600 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που εκπαιδεύτηκαν ειδικά για τις επιθέσεις στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Goulet.
Περίπου 5.000 Ευρωπαίοι έχουν περάσει στη Συρία.
«Η πραγματικότητα είναι ότι αν ξέραμε ακριβώς πόσοι είναι, δεν επρόκειτο να συμβεί ότι συνέβη», είπε ο ίδιος.
Το ερώτημα πλέον είναι το πόσοι μαχητές έχουν εκπαιδευτεί και είναι έτοιμοι για επιθέσεις.
Ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι άνθρωποι από τον πυρήνα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Δανία και τη Σουηδία.
Πρόσφατα μια νέα ομάδα μαχητών πέρασε από την Τουρκία, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης