Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Ευρώπη είναι δύσκολο ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας για πολλούς λόγους

Politico: Η Ευρώπη είναι δύσκολο ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας για πολλούς λόγους
Πιθανότατα οι ΗΠΑ δεν θα είναι ο επόμενος στόχος εκτιμά πρώην ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας
Η Ευρώπη είναι και θα είναι πολύ πιο ευάλωτη στους τζιχαντιστές για κάποια χρόνια ακόμη και ένας από τους πρώτους λόγους είναι γεωγραφία καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο μακριά από το πεδίο δράσης των ισλαμιστών εξτρεμιστών αλλά και μακριά από την προσφυγική κρίση ενώ παράλληλα η Ευρώπη έχει, στο παρόν θέμα τουλάχιστον, το μειονέκτημα των ανοιχτών εσωτερικών συνόρων και των δύσκολα ελεγχόμενων εξωτερικών συνόρων υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.eu ο David Benjamin, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Κατανόησης «John Sloan Dickey» και πρώην Συντονιστής Αντιτρομοκρατίας στο αμερικανικό ΥΠΕΞ μεταξύ 2009 - 2012. .
Προφανώς δεν υπάρχει πουθενά η τέλεια ασφάλεια και προφανώς και στις ΗΠΑ υπάρχουν μεμονωμένα άτομα που μπορεί να κάνουν κακό σε Αμερικανούς.
Αλλά το ευρωπαϊκό προφίλ δραστών που αναδεικνύουν οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αυτό του περιθωριοποιημένου, ανέργου, γκετοποιημένου μουσουλμάνου, διαφέρει δραματικά από το ο,τιδήποτε μπορεί να βρει κανείς στις ΗΠΑ.
Και το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας ότι αν συγκρίνει κανείς τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν μπορεί να βρει πολλά κοινά στοιχεία καθώς στις ΗΠΑ οι μουσουλμανικές οικογένειες συνήθως έχουν καλό οικονομικό επίπεδο, περίπου αυτό του μέσου Αμερικανού πολίτη, με εξαίρεση ίσως ορισμένους πρόσφυγες που μόλις έφτασαν από τη Σομαλία.
Αντίθετα, στην Ευρώπη οι μουσουλμανικές κοινότητες ήρθαν σαν φτηνοί εργάτες από αγρότες που ήταν στις χώρες τους μετά τον πόλεμο, περίμεναν να γυρίσουν στα σπίτια τους, αλλά τελικά αντί αυτού, έμειναν στις ευρωπαϊκές χώρες με ολοένα μικρότερο εισόδημα και όλο πιο περιθωριοποιημένοι.
Ήρθαν φτωχοί και έμειναν φτωχοί στην Ευρώπη με ελάχιστη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, συγκεντρωμένοι σε περιφερειακές συνοικίες γύρω από μεγάλα αστικά κέντρα.
Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι δεν έχουν καμία σχέση με τον εξτρεμισμό και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσιες συχνά νιώθουν εξίσουν πατριώτες με τους μη μουσουλμάνους συμπολίτες τους, στους κόλπους τους κυκλοφορούν πολύ περισσότεροι εξτρεμιστές από ό,τι γίνεται στις ΗΠΑ.
Πχ σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Soufan στο Βέλγιο, το Δεκέμβριο του 2015, 470 Βέλγοι πήγαν να πολεμήσουν με το ISIS σε Συρία και ΙΡάκ από τους 660.000, το μεγαλύτερο ποσοστό στις ΗΠΑ ενώ το αντίστοιχο φαινόμενο στις ΗΠΑ δεν ξεπέρασε τα 250 άτομα σε έναν πληθυσμό σχεδόν πενταπλάσιο.
Ένας άλλος λόγος που εκτιμάται στο άρθρο ότι δεν είναι πιθανό να εκδηλωθούν στις ΗΠΑ επιθέσεις αντίστοιχες με αυτές των Βρυξελλών ή του Παρισιού είναι ότι η χώρα έχει πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημειώνεται, ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περί τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια για εσωτερική ασφάλεια από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά, ποσό που δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με ό,τι έχουν δαπανήσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικά για το Βέλγιο ο David Benjamin το χαρακτηρίζει «θλιβερή περίπτωση» καθώς έχει βυθιστεί στη διαμάχη μεταξύ Φλαμανδών και Βαλλόνων για μεταρρυθμίσεις στο κράτος και λειτουργούσε επί πολλά χρόνια με υπηρεσιακές κυβερνήσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης