Διεθνή

Guardian: Υλικά για την κατασκευή 10 ακόμα βομβών είχαν στην κατοχή τους οι τρομοκράτες των Βρυξελλών

Guardian: Υλικά για την κατασκευή 10 ακόμα βομβών είχαν στην κατοχή τους οι τρομοκράτες των Βρυξελλών
Tο τρομοκρατικό χαλιφάτο ISIS έχει δημιουργήσει στη Συρία εκτενή προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης κατασκευής βομβών
Πρώτες ύλες σε ποσότητες επαρκείς για την κατασκευή δέκα (10) ακόμα βομβών είχαν στην κατοχή τους οι δράστες των φρικτών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.
Αυτό ανέφερε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 στην εφημερίδα Guardian ο ειδικός επί εκρηκτικών υλών, καθηγητής Sidney Allford.
Κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής αστυνομικής επιχείρησης σε κτίριο από το οποίο ταξί παρέλαβε τους δράστες των επιθέσεων, οι διωκτικές αρχές βρήκαν μεταξύ άλλων πρώτες ύλες αρκετές για την παρασκευή περίπου 50 κιλών του «οικιακού» εκρηκτικού TATP (triacetone triperoxide), η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε και στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.
Εκτός από τις πρώτες ύλες, βρέθηκαν επίσης 15 κιλά έτοιμης εκρηκτικής ύλης και πυροκροτητές σε άλλη διεύθυνση, στο προάστιο Schaerbeek των Βρυξελλών.
Ο Allford ανέφερε ότι είναι «τρομακτικά εύκολο» να παρασκευαστεί το TATP, δίχως ιδιαίτερες χημικές γνώσεις.
Το συγκεκριμένο εκρηκτικό είναι λιγότερο ισχυρό σε σύγκριση με το PETN και το TNT, όμως απαιτεί λιγότερο σύνθετη προετοιμασία και συσκευασία για τη διασφάλιση μεγάλης έκρηξης, που δεν χρειάζεται ειδικό πυροκροτητή.
Πάντως, ένα από τα μειονεκτήματα του TATP ειναι ότι είναι ασταθές και εκρήγνυται πολύ εύκολα, λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποιείται ευρέως από στρατιωτικές δυνάμεις.
Νωρίτερα εφέτος, αποκαλύφθηκε ότι το τρομοκρατικό χαλιφάτο ISIS έχει δημιουργήσει στη Συρία εκτενή προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης κατασκευής βομβών με «μαθητές» από τη Συρία, το Ιράκ, το Σουδάν, τη Σομαλία, την Τυνησία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν, γεγονός που ενδεχομένως παραπέμπει σε δυνατότητες κατασκευής περισσότερο σύνθετων εκρηκτικών μηχανισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης