Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy: Περιορισμένη η αρμοδιότητα της ΕΚΤ στην διανομή μερισμάτων και μπόνους από τις τράπεζες

Nouy: Περιορισμένη η αρμοδιότητα της ΕΚΤ στην διανομή μερισμάτων και μπόνους από τις τράπεζες
H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι οι πληρωμές θα απαγορεύονται μόνο όταν τα κεφάλαια μίας τράπεζας μειωθούν κάτω από τα υποχρεωτικά προβλεπόμενα
Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει τις νέες οδηγίες της Κομισιόν σχετικά με τα κεφάλαια των τραπεζών, σύμφωνα με τις οποίες περιορίζεται η δυνατότητά της να απαγορεύει την πληρωμή μερισμάτων, μπόνους και προαιρετικών τοκομεριδίων (κουπονιών) έδωσε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Daniele Nouy.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που επικαλείται έγγραφο της ίδιας της Κομισιόν, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι οι πληρωμές θα απαγορεύονται μόνο όταν τα κεφάλαια μίας τράπεζας μειωθούν κάτω από τα υποχρεωτικά προβλεπόμενα.
Πριν από αυτή την πρόβλεψη υπήρχε μία γκρίζα ζώνη που επέτρεπε στις εποπτικές Αρχές μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις τους.
Παράλληλα, η Daniele Nouy σημείωσε ότι καλωσορίζει τη διευκρίνιση της Κομισιόν και είπε πως ελπίζει να καταστεί σύντομα και επίσημη νομοθεσία.
«Θεωρούμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμη και θα εξετάσουμε πώς θα την εφαρμόσουμε.
Πρόκειται για μία εργασία σε εξέλιξη», υπογράμμισε, ενώ τόνισε ακόμη ότι «πιστεύω ότι η αποσαφήνιση σχετικά με το μέγιστο διανεμόμενο ποσό… θα πρέπει να είναι νομοθετημένη».
Στο έγγραφο της Κομισιόν σημειώνεται επίσης ότι οι εποπτικές Αρχές θα μπορούσαν να δώσουν «οδηγίες» σε μία τράπεζα σχετικά με τα κεφάλαιά της, αλλά η αποτυχία συμμόρφωσής της δεν αναμένεται να οδηγεί σε απαγόρευση διανομής των κερδών.
Ακόμη, αναφέρει ότι οι κάτοχοι μετατρέψιμων ομολόγων «ίσως να χρήζουν ειδικής προστασίας», επειδή, αντίθετα με το προσωπικό και τους μετόχους της τράπεζας, δεν μπορούν να αποζημιωθούν σε περίπτωση που χαθούν τα κουπόνια τους.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίας, Jonathan Hill, έχει υπάρξει υποστηρικτής της χαλάρωσης των κανόνων για τις τράπεζες, προκειμένου να τονωθεί η χορήγηση δανείων από αυτές και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης