Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Πολιτικά εμπόδια για Cameron και Merkel μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Bloomberg: Πολιτικά εμπόδια για Cameron και Merkel μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες
Το UKIP χρησιμοποιεί τους θανάτους στις Βρυξέλλες για να πείσει ότι είναι ασφαλέστερο το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ε.Ε.
Οι δολοφονικές επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα χθες, Τρίτη, με τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, βαθαίνουν τις πολιτικές αναταράξεις για τον βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron, αλλά και τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι επιθέσεις στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εκείνους που υποστηρίζουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, λέγοντας ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη Βρετανία και δεν την καθιστά ασφαλέστερη όπως υποστηρίζει ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron.
Στη Γερμανία, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία που επωφελήθηκε από την άσκηση κριτικής στη μεταναστευτική πολιτική της Angela Merkel, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, έσπευσε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο του «πολιτικού Ισλάμ».
Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, επισημαίνεται, μπορούν να αυξήσουν το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην Ε.Ε., το οποίο έχει ήδη αυξηθεί λόγω της προσφυγικής κρίσης, σημειώνει ο Mujtaba Rahman, διευθυντής ανάλυσης για την Ευρώπη του Eurasia Group στο Λονδίνο.
Αυτό, προσθέτει, θα έχει επιπτώσεις τόσο στην επιβίωση της συνθήκης Σένγκεν που θέλει η Merkel, όσο και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Rahman, «αποτελούν ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της Σένγκεν» και δημιουργούν την αντίληψη μεταξύ του κόσμου ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν τον έλεγχο.
Εκτός της ζώνης Σένγκεν, επισημαίνει, στη Βρετανία, ο Cameron έχει επιχειρηματολογήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ασφαλές στην Ε.Ε., όμως αυτά τα γεγονότα θα κάνουν αυτή τη ρητορική δύσκολη για να υιοθετηθεί.
Ο εκπρόσωπος άμυνας του βρετανικού κόμματος UKIP του Nigel Farage, Mike Hookem, σε ανακοίνωσή του μετά τις επιθέσεις έκανε λόγο για «τρομερή πράξη τρομοκρατίας» στις Βρυξέλλες, που δείχνει ότι οι κανόνες ελεύθερης κίνησης της Ε.Ε. και η έλλειψη ελέγχων στα σύνορα αποτελούν «απειλή για την ασφάλειά μας».
Το UKIP σημειωτέον είναι υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Οι δυνάμεις ασφαλείας θα επικεντρωθούν στο να αποκαλύψουν το δίκτυο που εξέθρεψε αυτές τις επιθέσεις, όμως μια αποτυχία σε αυτό το εγχείρημα «θα αυξήσει τον κίνδυνο περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων στη Δυτική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», σημειώνει η Lora Chakarova της IHS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης