Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανός πρέσβης: Ελλάδα και Ιταλία έμειναν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο περίπλοκο προσφυγικό ζήτημα

Γερμανός πρέσβης: Ελλάδα και Ιταλία έμειναν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο περίπλοκο προσφυγικό ζήτημα
Για τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, η δέσμευση της Τουρκίας στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος αποτελεί «κλειδί»
Τρομερά δύσκολο και περίπλοκο χαρακτήρισε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Peter Schoof, το προσφυγικό ζήτημα - που «είναι εδώ και θα μείνει» - κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που οργάνωσε το Harvard «Club of Greece» και η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) «Αλληλεγγύη- Solidarity now» σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016.
Ο Schoof επεσήμανε, ότι «εργαζόμαστε σε ένα πολύπλοκο θέμα, δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έμειναν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.
Για τον ίδιο, η μετανάστευση μπορεί να αντιμετωπιστεί με έλεγχο των συνόρων, που ίσως επιτρέψει τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος, αλλά ένα πολύπλοκο σύστημα, σύμπλεγμα, διαφορετικών νομικών συστημάτων των κρατών μελών, τα οποία θα πρέπει να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να παλέψουν μαζί για να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό θέμα», είπε.
Συμπλήρωσε, ότι θα πρέπει «να δουλέψουμε πάνω στις αιτίες και τις ρίζες του προβλήματος, να σπάσουμε τη βιομηχανία της διακίνησης και να ενδυναμώσουμε τις γειτονικές χώρες της κρίσης».
Για όλα τα παραπάνω η δέσμευση της Τουρκίας αποτελεί «κλειδί», πάντα σύμφωνα με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη προστασίας των συνόρων και ότι οι Έλληνες έχουν την υποχρέωση και θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να ελέγχουν και να καταγράφουν ποιοι μπαίνουν στην χώρα, ενώ έκανε λόγο και για επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία χαρακτήρισε σύνθετη διαδικασία η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει επιτυχημένα παραδείγματα.
Ο Schoof αναρωτήθηκε «πώς μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατομμύριων να αντιμετωπίσει 800 χιλιάδες πρόσφυγες; Αυτό είναι αδύνατον» και πρόσθεσε ότι με την επαναπροώθηση προσφύγων θα επωμιστούν και οι άλλες χώρες το βάρος, καθώς η Συνθήκη της Γενεύης υπαγορεύει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.
Η εκδήλωση με κύριο θέμα το αν το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί απειλή ή ευκαιρία για την Ευρώπη, ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης