Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη περιχαρακώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά των Βρυξελλών - Νέο πλήγμα για Ελλάδα και Ε.Ε.

Η Ευρώπη περιχαρακώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά των Βρυξελλών - Νέο πλήγμα για Ελλάδα και Ε.Ε.
Η μεγάλη ανησυχία των πολιτικών αναλυτών είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ακροδεξιάς, η οποία πλέον έχει θέσει ισχυρά θεμέλια σε πολλές χώρες της Ε.Ε.
Νέο, ισχυρό πλήγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελεί το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λίγες ημέρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, το μπαράζ επιθέσεων στην καρδιά της Βρυξελλών εντείνει την καχυποψία των κρατών -μελών έναντι των προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η εξέλιξη είναι άκρως αρνητική για την Ελλάδα που έχει μετατραπεί στο hot spot της Ευρώπης, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να ξεπερνούν πλέον τις 50.000.
Εν μέσω κλειστών συνόρων, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ε.Ε. ενίσχυσαν χθες τους ελέγχους υπό τον φόβο της τρομοκρατίας.
Εδώ και μήνες έχει καταργηθεί στην πράξη μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. , η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών.
Η καχυποψία αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό μετά το μακελειό του Νοεμβρίου στο Παρίσι από το Ισλαμικό Κράτος.
Πλέον μετά τη νέα επίθεση, ο φόβος εδραιώνεται στη Γηραιά Ήπειρο και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές.
Η μεγάλη ανησυχία των πολιτικών αναλυτών είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ακροδεξιάς, η οποία πλέον έχει θέσει ισχυρά θεμέλια σε πολλές χώρες της Ε.Ε.
Αναμενόμενη πρέπει να θεωρείται η άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Marine Lepen στη Γαλλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, καθώς το κόμμα έχει επενδύσει πολλά στην ισλαμοφοβία.
Παράλληλα το νέο τρομοκρατικό χτύπημα αναμένεται να επηρεάσει και το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία τον Ιούνιο για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. καθώς εντείνεται η ξενοφοβία και κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ενωμένης Ευρώπης να διαχειριστεί αυτή την πρωτοφανή απειλή.
Κοινό σημείο των τοποθετήσεων των ευρωπαίων ηγετών μετά το μπαράζ επιθέσεων στην «πρωτεύουσα» της Ε.Ε. είναι ότι δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο φόβος, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι τρομοκράτες θα έχουν πετύχει τον στόχο τους.
Δυστυχώς όμως το κλίμα κατακερματισμού που διαμορφώνεται και λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών, δεν βοηθά την Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση.
Η απειλή είναι εδώ, είναι πραγματική και δεν αποτελεί άλλη μια υπερβολική, κινδυνολογική προσέγγιση.
Η εικόνα μιας ανοχύρωτης ηπείρου που βρίσκεται στο έλεος των ακραίων εξτρεμιστών του Ισλάμ, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη περιχαράκωση την Ε.Ε. και σε στοχοποίηση των μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ήδη είναι ανεπιθύμητοι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Τι σημασία έχει αν τα αυστηρά μέτρα, στρατιωτικού τύπου, δεν απέδωσαν όπως αποδείχθηκε χθες με τον πιο δραματικό τρόπο;
Η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει άλλη απάντηση προς το παρόν από την απομόνωση και αυτή η προοπτική είναι άκρως δυσοίωνη για την Ελλάδα.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης