Τελευταία Νέα
Διεθνή

20minutes: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

20minutes: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας
Άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών με πολλά αδιευκρίνιστα σημεία
Πολλές παραμένουν οι αναπάντητες ερωτήσεις όσον αφορά στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό τονίσει σε άρθρο της η γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα 20minutes.
Από την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 τίθενται, θεωρητικώς τουλάχιστον, σε εφαρμογή οι όροι της νέας συμφωνίας για όσους πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά.
Όσοι δεν ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο, θα «επιστρέφουν αμέσως» στην Τουρκία προβλέπει η συμφωνία, θυμίζει το άρθρο, συνεχίζοντας ότι οι υπόλοιποι θα παραμένουν υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη χορήγηση ή όχι ασύλου.
Πώς θα επιστρέφουν στην Τουρκία, με ποιόν τρόπο και σε πόσο χρόνο όσοι τελικά ή δεν κάνουν αίτηση ασύλου και πρέπι άμεσα να επαναπροωθηθούν ή όσοι τελικά δεν βλέπουν την αίτησή τους να γίνεται δεκτή, είναι ερωτήματα, υποστηρίζει το άρθρο, που δεν έχουν απαντηθεί.
Πολλές ΜΚΟ και ΟΗΕ αμφιβάλλουν σοβαρά ότι μπορεί η Τουρκία να εγγυηθεί το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων που θα επιστρέφουν και ότι θα προσαρμοστεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Το Σάββατο, δηλώνει στην ιστοσελίδα o Cyril Brossaud, συντονιστής του προγράμματος «Μεταναστευτική Μεσόγειος» των Γιατρών του Κόσμου, εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονταν στα Δωδεκάνησα μεταφέρθηκαν προς κέντρα υποδοχής στην ελληνική ενδοχώρα».
Και τονίζει ότι από τότε που έκλεισαν τα σύνορα με την πΓΔΜ, οι ελληνικές αρχές έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εισιτηρίων στα πλοία προς Αθήνα.
Οι 50.000 μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει, θεωρητικώς, να απελαθούν, όσοι είναι οικονομικοί μετανάστες ή να ενταχθούν στο σχέδιο μετεγκατάστασης της ΕΕ όσοι είναι Ιρακινοί και Σύροι.
Όσον αφορά τώρα όσους φθάνουν στα ελληνικά νησιά μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου 2016 δεν μπορούν να τα εγκαταλείψουν.
Θα κρατούνται, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, σε πέντε hotspots, που υπάρχουν, και θα περιμένουν την άφιξη των ευρωπαίων ειδικών που θα οργανώσουν τη διαδικασία επαναπροώθησής τους που θα γίνεται είτε με πλοίο είτε με λεωφορείο, αν δεν πάρουν άσυλο ή δεν δικαιούνται να κάνουν τη σχετική αίτηση.
Πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η διαδικασία και σε τί χρονικό διάστημα;
Υπό ποιές συνθήκες θα παραμένουν στα hotspots οι πρόσφυγες;
Τι θα γίνει με τους ασυνόδευτους ανηλίκους και οι ασθενείς ή τα άτομα με αναπηρία;
Αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ενώ ταυτόχρονα, σημειώνει το άρθρο, είναι βέβαιο ότι οι πρόσφυγες θα βρουν άλλους δρόμους προσέγγισης των ευρωπαϊκών χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης