Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cameron (πρωθ. Βρετανίας): Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχει ατέλειες αλλά είναι το καλύτερο που έχουμε

Cameron (πρωθ. Βρετανίας): Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχει ατέλειες αλλά είναι το καλύτερο που έχουμε
Και να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, η προσφυγική κρίση θα μας αφορά, υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή
Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό μιλώντας στη Βουλή ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron καθιστώντας σαφές ότι οι Τούρκοι πολίτες δεν πρόκειται «να παίρνουν ελεύθερα βίζα για την Μ. Βρετανία, καθώς η χώρα δεν δεσμεύεται ως προς τη συγκεκριμένη απόφαση».
Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία την οποία δεν είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει καθώς η βρετανική κυβέρνηση κλωνίζεται από την αποχώρηση του υπουργού Εργασίας Ian Duncan Smith, γνωστού ευρωσκεπτικιστή, ο οποίος επισήμως διαφώνησε με τις περικοπές στο προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους με αναπηρία, αλλά δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι μάλλον παραιτήθηκε επειδή παραμένει υπέρμαχος του Brexit.
Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς ο παραιτηθείς υπουργός είχε εκφράσει δυσφορία για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και μιλώντας, την περασμένη εβδομάδα στη βρετανική εφημερίδα Times είχε υποστηρίξει ότι το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής θα είναι να μετακινηθούν τα σύνορα της ΕΕ από την Ελλάδα στη Συρία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αν εφαρμοστεί σωστά, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σταματήσει τα κυκλώματα των διακινητών ανθρώπων σημειώνοντας ότι η Βρετανία συμβάλλει με τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό.
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «ελεύθερη χορήγηση βίζας» σε Τούρκους πολίτες για την Μ. Βρετανία διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η χώρα δεν δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες αλλά και ότι το Λονδίνο έχει ξοδέψει περισσότερα από κάθε άλλη χώρα για να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.
Τόνισε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο στο θέμα των προσφύγων εκτιμώντας όμως ότι δεν είναι σωστό να λέει κανείς ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες.
Προσέθεσε, πάντως, ότι η μακρόχρονη λύση για το προσφυγικό είναι η επίτευξη ειρήνης στη Συρία και δήλωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τηρείται η κατάπαυση πυρός.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ απέχει πολλά χρόνια ακόμη και συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται οπωσδήποτε το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν ατέλειες στη συμφωνία αλλά είναι η καλύτερη ελπίδα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για ν' αντιμετωπιστεί η κρίση αλλά και να μην ζουν σε άθλιες συνθήκες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους οι πρόσφυγες, ενώ επεσήμανε ότι ακόμη και αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ το προσφυγικό είναικ ένα πρόβλημα που θα την αγγίζει ούτως ή άλλως.
Τέλος, όσον αφορά στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Καλαί της Γαλλίας και έχουν ως στόχο να πάνε στη Βρετανία, ο Cameron υποστήριξε ότι η Γαλλία είναι ασφαλής χώρα και μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση ασύλου σε αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης