Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προσέφυγε στη βοήθεια της Fed κατά τη χρηματιστηριακή κρίση του 2015

Reuters: Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προσέφυγε στη βοήθεια της Fed κατά τη χρηματιστηριακή κρίση του 2015
Η Fed απεδείχθη συνεργάσιμη, στέλνοντας άμεσα στην κινεζική κεντρική τράπεζα έναν τεράστιο όγκο δημοσίως διαθέσιμων εγγράφων και πληροφοριών
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBoC) προσέφυγε στη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ (Federal Reserve) τον Ιούλιο του 2015, ζητώντας από τους Αμερικάνους συμβουλές για τον περιορισμό της μεγάλης πτώσης των μετοχικών αξιών στην Κίνα, με βάση την εκτεταμένη σχετική εμπειρία τους.
Το ασυνήθιστο αυτό γεγονός διασυνοριακής συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ σε ιδιαίτερα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα της πρώτης, αποκαλύπτει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Όπως γράφει, το σχετικό αίτημα της PBoC αποτελούσε το ζήτημα που πραγματευόταν ηλεκτρονικό της μήνυμα με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2015 - κατά την οποία το κινεζικό χρηματιστήριο έχασε 8,5% της κεφαλαιοποίησής του ή συνολικά το ένα τρίτο της αξίας του σε 6 εβδομάδες - προς την Fed και θέμα "Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα την επείγουσα βοήθειά σας!».
Πρακτικά, η PBoC ζήτησε από τη Fed να μοιραστεί μαζί της τις ενέργειες (π.χ. ενίσχυση ρευστότητας) στις οποίες προέβη μετά το χρηματιστηριακό «κραχ» της 19ης Οκτωβρίου 1987 στη Wall Street, που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «Μαύρη Δευτέρα», καθώς ο δείκτης S&P 500 έχασε 20% της αξίας του σε μία ημέρα.
Σύμφωνα με το Reuters, η Fed απεδείχθη συνεργάσιμη, καθώς μέσα σε λίγες μόνον ώρες έστειλε στην κινεζική κεντρική τράπεζα συγκεντρωμένο έναν τεράστιο όγκο δημοσίως διαθέσιμων εγγράφων και πληροφοριών, αναφορικά με τους χειρισμούς της στη χρηματιστηριακή κρίση του 1987.
Το συμβάν αποκαλύπτει επίσης, ότι αν και οι δύο ισχυρές κεντρικές τράπεζες τηρούν μια συναδελφική σχέση συνεργασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διατεθειμένες να μοιραστούν μυστικά τους, ακόμα και σε στιγμές μεγάλων κρίσεων.
Υπενθυμίζεται, ότι η κινεζική χρηματιστηριακή κρίση είχε «πυροδοτήσει» μεγάλες χρηματιστηριακές απώλειες στις κορυφαίες κεφαλαιαγορές της υφηλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης