Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών: Απώλειες 950.000 θέσεων εργασίας και 100 δισ. στερλίνες για τη βρετανική οικονομία από ένα Brexit

Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών: Απώλειες 950.000 θέσεων εργασίας και 100 δισ. στερλίνες για τη βρετανική οικονομία από ένα Brexit
Μια αποχώρηση από την Ε.Ε. θα μπορούσε να αφαιρέσει 145 εκατ. δολ. από το βρετανικό ΑΕΠ
Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κοστίσει 100 δισ. στερλίνες (145 δισ. δολ.) σε χαμένη οικονομική παραγωγή και 950.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, επισημαίνει η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), καθώς εντείνει την εκστρατεία της εναντίον του Brexit.
Μια ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, «θα προκαλούσε σοβαρό σοκ στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου», τονίζει η Συνομοσπονδία, επικαλούμενη έρευνα που έγινε για λογαριασμό της από την PriceWaterhouseCoopers, που περιλαμβάνει δύο σενάρια Brexit.
Σύμφωνα με την έρευνα, το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να διαμορφωθεί 5% χαμηλότερα απ' ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση μέχρι το 2020 σε περίπτωση Brexit, αν και μπορεί να περιοριστούν οι απώλειες στο 3% αν επιτευχθεί τάχιστα μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε.
Η ανάπτυξη μπορεί να βρεθεί ακόμη και στο μηδέν το 2017 και το 2018, σύμφωνα με τη CBI.
Επίσης, σημειώνεται ότι η οικονομία θα ανακάμψει σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου, όμως ποτέ δεν θα βρεθεί στα επίπεδα που ήταν προηγουμένως και προστίθεται ότι μια αποχώρηση από την Ε.Ε. θα σήμαινε μικρότερη οικονομία το 2030.
Βεβαίως, από την πλευρά των υπέρμαχων του Brexit κατηγορούν τη Συνομοσπονδία ότι χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε., απεγνωσμένα προσπαθεί να δημιουργήσει τα ίδια τρομοκρατικά σενάρια που έκανε ότι καλούσε τους Βρετανούς να αποχωριστούν τη στερλίνα και να ασπαστούν το ευρώ, σημειώνοντας ότι και τότε έκανε λάθος και τώρα επίσης κάνει λάθος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης