Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Παραμένουν οι αμφιβολίες για το αν θα εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Reuters: Παραμένουν οι αμφιβολίες για το αν θα εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό τέθηκε σε ισχύ από σήμερα
Χαιρετούσαν, φώναζαν και χαμογελούσαν, καθώς κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη το χάραμα της Κυριακής 20 Μαρτίου με μία φουσκωτή βάρκα, γράφει το Reuters για 50 πρόσφυγες και μετανάστες που βγήκαν στην ακτή της Λέσβου.
Εξαντλημένοι, αλλά και ανακουφισμένοι οι αφιχθέντες αρπάζουν τις θερμικές κουβέρτες και τα στεγνά ρούχα που τους προσφέρουν οι εθελοντές.
Το Reuters ήταν μπροστά σε τρία περιστατικά με βάρκες που έφτασαν στην Ελλάδα την Κυριακή, την πρώτη μέρα της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.
Δύο άνδρες βγήκαν αναίσθητοι από μία βάρκα και αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκροί.
Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο 12 βάρκες είχαν φτάσει στην ακτή κοντά στο αεροδρόμιο και συνολικά 875 άτομα αφίχθησαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες.
Με βάση τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που τέθηκε σε ισχύ σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου όσοι μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη Συρία μπαίνουν παράνομα διά θαλάσσης στην Ελλάδα θα επιστρέφουν πίσω μόλις καταγραφούν και κάνουν αίτηση ασύλου, η οποία θα προωθηθεί.
Όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 4 Απριλίου, καθώς μέχρι τότε υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.
Η ΕΕ υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα με προσωπικό 4.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων θα είναι δικαστές, μεταφραστές, συνοριοφύλακες και άλλοι για να βοηθήσουν να εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
«Η συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, οι ελληνικές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν όλοι» δήλωσε ο Γιώργος Κυρίτσης αναφερόμενος προφανώς στην ΕΕ και την Τουρκία, όταν είπε όλοι.
Ως αντάλλαγμα η ΕΕ θα πάρει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία και θα την ανταμείψει με περισσότερα χρήματα, επιταχύνοντας και τις διαδικασίες ένταξής της στην ΕΕ, αλλά και του δικαιώματος να ταξιδεύουν οι πολίτες της χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν.
Οι αμφιβολίες παραμένουν, ωστόσο, για το αν θα εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η συμφωνία.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι ήδη στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα είναι αποτελεσματική, δεν έχουμε δει όλους τους όρους της συμφωνίας καθαρά» ανέφερε ο επικεφαλής της ακτοφυλακής στη Λέσβο Αντώνης Σοφιαδέλης και πρόσθεσε.
«Αλλά αν αρχίσουν οι επιστροφές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, διότι κανείς δεν θα θέλει να πληρώσει 1.000 και 2.000 ευρώ σε έναν διακινητή ρισκάροντας να τον γυρίσουν πίσω μετά.
Τα πάντα εξαρτώνται από το αν η Τουρκία θα υλοποιήσει το κομμάτι της συμφωνίας που την αφορά.
Εμείς θα επιταχύνουμε από την πλευρά μας τη διαδικασία χορήγησης ασύλου».
Οι αρχές της Λέσβου άρχισαν να απομακρύνουν την Κυριακή πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί το Σάββατο (19/3) για να κάνουν χώρο για τις νέες αφίξεις.
Η ικανότητα του νησιού είναι να φιλοξενήσει 3.500 ανθρώπους σε ένα μέρος όπου γίνονται οι καταγραφές.
Τουλάχιστον 144 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί έχουν φτάσει το 2016 στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας.
Το 60% είναι γυναίκες και παιδιά και πάνω από τους μισούς μπήκαν στην Ελλάδα από τη Λέσβο.
Ελάχιστοι, ίσως και κανένας, σχεδιάζουν να μείνουν στην Ελλάδα, αντίθετα ψάχνουν έναν δρόμο για τη Βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη και περισσότερες δουλειές απ’ ό,τι στην Ελλάδα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
Αλλά το κλείσιμο των συνόρων στον Βαλκανικό δρόμο εγκλώβισε 48 χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, σε στρατόπεδα και λιμάνια.
Περίπου 12.000 άνθρωποι παραμένουν στον βρώμικο καταυλισμό της Ειδομένης, ελπίζοντας ότι τα σύνορα θα ανοίξουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης