Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Προχωράει σε άρση του δικαιώματος waiver για τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου

ΕΚΤ: Προχωράει σε άρση του δικαιώματος waiver για τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου
Από 1ης Απριλίου 2016 στα εν λόγω χρεόγραφα θα εφαρμόζονται και πάλι τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης
Στην άρση, από 1ης Απριλίου 2016, της αναστολής (waiver) της εφαρμογής των ελάχιστων ορίων πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα εκδόσεως ή πλήρους εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφάσισε να προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, «από την ημερομηνία αυτή στα εν λόγω χρεόγραφα θα εφαρμόζονται και πάλι τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης».
Ακόμη, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η παρέκκλιση επέτρεπε τη χρήση των μέσων αυτών ως ασφάλεια και την αγορά τους στο πλαίσιο πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Η νομική πράξη που υλοποιεί την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η απόφαση ΕΚΤ/2016/5, εκδόθηκε στις 16 Μαρτίου 2016 και διατίθεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ».
Πάντως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου ακολούθησε πτωτική πορεία μετά την ανακοίνωση της άρσης του waiver, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο, ίσως, συνδέεται με τις επικείμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους.
Οι αναλυτές ποντάρουν σε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, καθώς η χώρα ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία το δικό της πρόγραμμα προσαρμογής.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης