Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tην πολιτική αρνητικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες υπερασπίζεται η Lagarde (ΔΝΤ)

tags :
Tην πολιτική αρνητικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες υπερασπίζεται η Lagarde (ΔΝΤ)
Τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και την Ιαπωνία συνέβαλαν στη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και της αύξησης των τιμών
Η παγκόσμια οικονομία θα ήταν σε χειρότερη θέση χωρίς τα αρνητικά επιτόκια, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Christine Lagarde, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
Τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και την Ιαπωνία συνέβαλαν στη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και της αύξησης των τιμών, δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να χρειασθεί να εφαρμόσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα λόγω των αρνητικών επιτοκίων.
«Εάν δεν είχαμε αυτά τα αρνητικά επιτόκια, θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα, με τον πληθωρισμό πιθανότατα χαμηλότερα από ό,τι είναι, με την ανάπτυξη πιθανότατα χαμηλότερη από αυτή που είναι σήμερα. Ήταν καλό που εφαρμόσθηκαν αρνητικά επιτόκια υπό τις τρέχουσες συνθήκες», σημείωσε η Lagarde.
Παράλληλά, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ πρόσφατο μέσο πολιτικής και ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για την αξιολόγησή του.
«Ας δούμε, αν θα επανεκκινήσει τη διαδικασία διοχέτευσης πιστώσεων στην οικονομία, αλλάζοντας το πρότυπο συμπεριφοράς των ανθρώπων και αλλάζοντας επίσης τη στρατηγική των τραπεζών. Μπορεί να είναι καλό για την οικονομία, ίσως όχι για πάντα, αλλά για μια χρονική περίοδο», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Αναφερόμενη στην κινεζική οικονομία, η Lagarde είπε ότι το ΔΝΤ είναι πιθανόν να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 6,3%, λόγω των σχεδιαζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης