Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Βασικό να ελέγξει πλήρως η Τουρκία τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά

Merkel: Βασικό να ελέγξει πλήρως η Τουρκία τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά
Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί ποικιλοτρόπως για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση
«Το βασικό στοιχείο είναι να αναστείλει τελείως η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά» τόνισε, κατά τις σύντομες δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Όπως τόνισε οι 28 της ΕΕ είχαν πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες και κατέληξαν καταρχήν ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται σε μεμονωμένη βάση, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές διοικητικές δυσκολίες.
Σε αυτό το θέμα, τόνισε, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, στόχος και ελπίδα είναι να συνεργαστούν όλες οι αρχές παροχής ασύλου της Ευρώπης προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι τόσο σε αυτόν τον τομέα όσο και γενικότερα θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, να της δοθούν τα μέσα, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τις δύσκολες αυτές συνθήκες, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ν' αφεθεί μόνη της.
Από νομικής πλευράς, συνέχισε, όσον αφορά στο θέμα της ύπαρξης προόδου στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, θα πρέπει η Τουρκία, από την πλευρά της, να παρέχει προστασία στους πρόσφυγες.
Η κ. Merkel είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αν και υπήρξαν διαφωνίες, κατέληξαν σε ορισμένα πράγματα όσον αφορά στην απελευθέρωση της χορήγησης βίζας, στη χρηματοδότηση της Τουρκίας και στο «άνοιγμα» ενταξιακών κεφαλαίων, αλλά είναι ζητήματα, όπως σημείωσε, που πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία.
Απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα επ' αυτού, τονίζοντας ότι μπορεί να δώσει μόνο ένα περίγραμμα των όσων συμφώνησαν οι 28 και ότι όλα έτσι κι αλλιώς θα συζητηθούν σε λίγες ώρες με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Προσέθεσε ότι συζητήθηκαν και οι εναλλακτικές δίοδοι εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, όπως πχ δια της Ιταλίας λέγοντας ότι η ΕΕ θα τις παρακολουθεί.
Κλείνοντας είπε ότι το κλίμα των συζητήσεων ήταν εποικοδομητικό και όλοι επέδειξαν διάθεση να προσεγγιστεί η Τουρκία, παραδεχόμενη ότι οι ενίοτε οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης