Τελευταία Νέα
Διεθνή

Verhofstadt: Μακάρι οι ηγέτες της ΕΕ να απορρίψουν τη συμφωνία με την Τουρκία γιατί είναι «απαράδεκτη»

tags :
Verhofstadt: Μακάρι οι ηγέτες της ΕΕ να απορρίψουν τη συμφωνία με την Τουρκία γιατί είναι «απαράδεκτη»
Η ΕΕ να δεχτεί τους πρόσφυγες και όχι τους οικονομικούς μετανάστες
Την ελπίδα οι 28 ηγέτες της ΕΕ να απορρίψουν την συμφωνία με την Τουρκία εξέφρασε μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Βέλγος ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Guy Verhofstadt, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει απόφαση να δεχτεί τους πρόσφυγες πολέμου και να μην δεχτεί τους οικονομικούς μετανάστες και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα η φύλαξη όλων των ευρωπαϊκών συνόρων.
Ο κ. Verhofstadt επανέλαβε ότι θεωρεί «απαράδεκτη» τη συμφωνία με την Τουρκία τονίζοντας ότι υπάρχουν αξίες στην ΕΕ με βάση τις οποίες θα πρέπει ν' απορριφθεί η συμφωνία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου καταφέρεται ενάντια στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Πριν από 8 ημέρες είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ «κινδυνεύει να δώσει τα κλειδιά της Ευρώπης στον σουλτάνο Erdogan».
Κατά τον κ. Verhofstadt, εφόσον η Τουρκία δεν σέβεται όλες τις παραμέτρους της Συνθήκης της Γενεύης θα πρέπει αυτόματα να αποφευχθεί μια συμφωνία μαζί της και κατά την γνώμη του ακόμη και αν δεσμευόταν να εφαρμόσει τα πάντα, θα έπρεπε πρώτα αυτό να ελεγχθεί και μετά να γίνει συζήτηση για συμφωνία.
«Για να υπάρξει απελευθέρωση της βίζας, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί 72 συγκεκριμένα σημεία εκ των οποίων σήμερα δεν σέβεται ούτε τα 30.
Δεν τίθεται θέμα αλλαγής των κανόνων της ΕΕ λόγω της Τουρκίας και τα ίδια περίπου ισχύουν και για είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ».
Ο Verhofstadt θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Τουρκία αλλά να ξεκινήσουν από τα κεφάλαια που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία του Τύπου.
Ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων επιμένει και στην ανάγκη σύστασης ενός σώματος ευρωπαϊκής συνοριοφρουράς λέγοντας ότι αυτή είναι η «απόλυτη προτεραιότητας».
Και ως παράδειγμα σωστής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου θέματος έφερε την κυβέρνηση του Justin Trudeau στον Καναδά, ο οποίος δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια, αυτό ακριβώς, όπως σημειώνει, που λείπει από την Ευρώπη η οποία υποδέχεται τους πρόσφυγες σαν εχθρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης