Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τα πέντε «αγκάθια» στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και τη συμφωνία με Τουρκία

Politico: Τα πέντε «αγκάθια» στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και τη συμφωνία με Τουρκία
Είναι ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν θα πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις στα περισσότερα από τα αιτήματά της
Μετά από μήνες απογοήτευσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν, σε άλλη μια σύνοδο, με επίκεντρο το σχέδιο που προωθεί κυρίως η Γερμανία και προσφέρει χρήματα και στενότερες σχέσεις με την ΕΕ στην Τουρκία προκειμένου η Άγκυρα να συμβάλει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών δια μέσου του Αιγαίου.
Η Άγκυρα παρουσίασε, αναφέρει το Politico, σε γενικές γραμμές την πρότασή της στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου και ζητά ουσιαστικά πολύ περισσότερα ανταλλάγματα για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές από ό,τι αρχικώς η ΕΕ εκτιμούσε.
Η ευρωπαϊκή αντίδραση στην τουρκική πρόταση, τις μέρες που έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη Σύνοδο, είναι λιγότερο από ενθαρρυντική.
Ευρωπαίοι πολιτικοί από την δεξιά πτέρυγα προειδοποίούν ότι αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Άγκυρας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην απελευθέρωση της χορήγησης βίζας, θα προκληθεί μαζική εισροή Τούρκων στην ΕΕ.
Ευρωπαίοι πολιτικοί από την αριστερή πτέρυγα υποστηρίζουν ότι αν υπάρξει συμφωνία με την νυν τουρκικλή ηγεσία η οποία έχει χρησιμοποιήσει σκληρή καταστολή κατά των ΜΜΕ και σειράς μειονοτήτων τα τελευταία χρόνια, αυτό θα αποτελέσει περαιτέρω προδοσία απέναντι στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ περί δικαιωμάτων.
Ολοένα περισσότερο γίνεται σαφές ότι η ΕΕ είναι και απρόθυμη και ανίκανη να ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα της Τουρκίας για νομικούς και πολιτικούς λόγους.
Παρά τα προβλήματα αυτά, η ΕΕ είναι περίπου βέβαιο ότι θα κάνει νέα προσφορά προς την Τουρκία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της Συνόδου καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται περισσότερη πίεση στη χώρα της μετά τις εκλογικές ήττες του κόμματός της το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάτι που σημαίνει ότι θα πιέσει για επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία. μ
Διόλου σαφές όμως δεν είναι τι θα κάνει η Τουρκία και το αν τελικά θα δεχτεί τη συμφωνία χωρίς να ικανοποιούνται πολλά από τα αιτήματά της.
Τα πέντε «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων αυτών σύμφωνα με το Politico είναι:

1. Τα χρήματα: Η Ευρώπη έχει ήδη δεσμευτεί για 3 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Τουρκία αλλά η Άγκυρα ζητά άλλα τόσα καθώς και πρόσβαση σε σειρά άλλων κεφαλαίων.
Τα χρήματα έχουν αρχίσει να ρέουν προς την Τουρκία αλλά η ΕΕ δεν θα δώσει απλώς αλλά θα συνδέει κάθε αποταμίευση με έλεγχο στο κατά πόσο εφαρμόζει η Άγκυρα τα συμπεφωνημένα.
Επιπλέον, δεν φαίνεται πρόθυμη να δώσει και άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ αν πρώτα δεν εξαντληθεί το πρώτο πακέτο.
Μια πιθανή λύση είναι να βρεθεί μια ενδιάμεση φόρμουλα για επιπλέον χρηματοδότηση χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση και σε σύνδεση με την εφαρμογή της συμφωνίας.

2. Απελευθέρωση βίζας: Η Τουρκία ζητά πλήρη απελευθέρωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, και η Γερμανία που συμφωνεί προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα ως απλή επιτάχυνση διαδικασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει και αφορά όσους «ταξιδεύουν συχνά» στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών επιχειρηματίες κλπ.
Πολλοί όμως αντιδρούν σε αυτήν την προοπτική καθώς θεωρούν ότι χιλιάδες Τούρκοι και Κούρδοι θα έρθουν στην Ευρώπη.
Και ακόμη πιο δύσκολο είναι το ότι η απελευθέρωση της βίζας εμπεριέχει 12 προϋποθέσεις εκ των οποίων η Τουρκία δεν πληροί τις περισσότερες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Ακόμη και αν το συγκεκριμένο μέτρο εγκριθεί, το Ευρωκοινοβούλιο, με δεδομένες τις εξελίξεις με τους Κούρδους και τα ΜΜΕ, πιθανώς δεν θα το εγκρίνει.

3. «Άνοιγμα» κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ της Τουρκίας: Η Τουρκία ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία και ν' ανοίξουν πέντε κεφάλαια διαπραγματεύσεων που έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια.
Το πρόβλημα είναι όμως, σημειώνει το Politico, ότι η Κύπρος αρνείται να υποχωρήσει αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει επισήμως την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ευαίσθητες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, εκτιμώντας ότι αν τελικά γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας θα εγκαταλειφθούν οι διαπραγματεύσεις.
Οι ίδιοι οι κανόνες της ΕΕ θέτουν εμπόδια καθώς αναφέρονται σε σειρά θεμάτων όπως η ελεύθερη λειτουργία και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και στα περισσότερα θέματα που τίθενται η Τουρκία δεν τα πληροί.
Πιθανότατα, εκτιμά το άρθρο, στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα υπάρξει ικανοποίησηξ του τουρκικού αιτήματος ενώ η ίδια η Τουρκία εκτιμάται ότι έθεσε το ζήτημα περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση παρά επειδή όντως θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι ίσως μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός.

4. Επαναπροώθηση και μετεγκετάσταση προσφύγων: Για την ΕΕ πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας που θα επιτρέψει να επιστρέψουν στην Τουρκία όλοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα, και για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται η ΕΕ θα δέχεται έναν Σύρο που βρίσκεται στην Τουρκία.
Η προσδοκία είναι ότι οι πρόσφυγες σταδιακά θα πάψουν να έρχονται στην ΕΕ δια μέσου Ελλάδας και ότι παράλληλα με τις περισσότερες περιπολίες στο Αιγαίο θα υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών.
Αν αυτό είναι αλήθεια, το ερώτημα είναι γιατί να συμφωνήσει η Άγκυρα , αναρωτιέται το άρθρο, θυμίζοντας ότι ήδη στην Τουρκία βρίσκονται 2,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και αν η ΕΕ δεν θέλει να πάρει σημαντικό αριθμό προσφύγων, τότε η Άγκυρα δεν έχει κίνητρο να συνεργαστεί.
Μία λύση θα ήταν η ΕΕ να δεσμευτεί γενικώς ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα παραλάβει μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αν και ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν.
Επιπλέον υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ελέγξει την πορεία των προσφύγων, ότι θα καταφέρει να ακολουθήσει όλες τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες και για τις αιτήσεις ασύλου επιταχύνοντας το χρόνο που χρειάζονται για να ολοκληρωθούν.
Επιπλέον υπάρχει το ερώτημα αν είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο το αίτημα για επαναπροώθηση στην Τουρκία και εκτιμάται ότι ακόμη και συμφωνηθεί, θα υπάρξουν προσφυγές στα δικαστήρια ενώ παραμένει η απορία με ποια κριτήρια θ' αποφασίζεται ποιός Σύρος θα γίνεται δεκτός και ποιος όχι.

5. Εσωτερικές τριβές στην ΕΕ: Πρόκειται για την 9η Σύνοδο Κορυφής που γίνεται από την άνοιξη για το προσφυγικό και σε καμία προηγούμενη δεν επιτεύχθηκε πραγματική συμφωνία ή λύση ενώ η κατάσταση έγινε χειρότερη.
Οι τελευταίες Σύνοδοι σημαδεύτηκαν από έντονη αντιπαράθεση καθώς ορισμένοι κατηγόρησαν την Γερμανίδα καγκελάριο ότι «έκλεισε» συμφωνία με την Τουρκία πίσω από την πλάτη τους, ενώ Ελλάδα και Ιταλία κατηγόρησαν τους υπολοίπους για έλλειψη αλληλεγγύης.
Γενικώς το κλίμα δεν είναι τόσο υπέρ της επίτευξης συμφωνίας και γρήγορα όπως εύχεται η κ. Merkel.
Διπλωμάτες τόνιζαν ότι όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφωνούν απλώς παρατείνουν περαιτέρω την επίλυση ενός θέματος κάτι που στην παρούσα φάση δεν μπορεί ν' αντέξει η ΕΕ κάτι που σημαίνει ότι η εξεύρεση ενός συμβιβασμού είναι περισσότερο από αναγκαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης