Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστασιάδης σε Euronews: Η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας αλλιώς θα ασκήσουμε veto

Αναστασιάδης σε Euronews: Η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας αλλιώς θα ασκήσουμε veto
Οι Ευρωπαίοι εταίροι έφεραν προ τετελεσμένου την Κύπρο με το προσχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία
Η Κύπρος θα ασκήσει veto αν η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Ν. Αναστασιάδης χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους λέγοντας ότι κακώς η Κύπρος «εβρέθη να φέρει μέρος της ευθύνης, γιατί κακώς έγινε αποδεκτό πέντε κεφαλαία τα οποία είχαν παγώσει από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης σαν αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης, της μη υλοποίησης από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της όπως προκύπτουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας αλλά και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, ήταν αδύνατο να περιμένει κάποιος από εμάς ότι θα δίναμε τη συγκατάθεσή μας».
Συνεχίζει λέγοντας ότι «παράτυπα, θα μπορούσα να πω και λυπάμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω, δεν ερωτηθήκαμε αν είχαμε πρόθεση και συνεπώς ήταν κατά παράβαση των κανόνων που ισχύουν σήμερα για το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων» διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι πριν προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να έχουν έρθει σε επικοινωνία με την άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα, την Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Κύπρου, απαντώντας στην ερώτηση τι θα ήθελε να γίνει τώρα, απαντά:
«Από τη μία, (η Τουρκία) θα πρέπει να ανοίξει τους λιμένες τους αερολιμένες, (στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι το οποίο αντίθετα δεν πράττει.
Με σωρεία δηλώσεων, επιστολών ή υπομνημάτων αναφέρεται σε «μη υπάρχουσα χώρα».
Προχθές, το χειρότερο, και λυπάμαι που χρειάζεται να το σημειώσω, όταν ο κύριος Τουσκ επεσκέπτετο την Λευκωσία και επρόκειτο να πάει στην Άγκυρα, τον υποχρέωσαν, γιατί δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, να προσγειωθεί πρώτα σε έναν άλλο αερολιμένα άλλης χώρας και στη συνέχεια να μεταβεί στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη».
Όσον αφορά στην χρηματική συνεισφορά της Κύπρου στη χρηματοδότηση της Τουρκίας στο πλαίσιο της συνεργασίας της για την προσφυγική κρίση, ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι δεν θα είχε αντίρρηση να δοθούν χρήματα αλλά διευκρινίζει ότι η Κύπρος δεν θα καταβάλει τα χρήματα απευθείας στην Τουρκίας, αλλά «όπως έχουμε πράξει και με τα προηγούμενα 3 δισεκατομμύρια και τη δική μας συνεισφορά για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Λίβανο και την Ιορδανία».
Ο Κύπριος πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων την Κύπρο με το προσχέδιο της συμφωνίας που προτείνεται στην Τουρκία και υπογραμμίζει:
«Αυτό έχω τονίσει και στους εταίρους και στο προηγούμενο Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου και κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Tusk, τον πρόεδρο Juncker και τον πρόεδρο Martin Schulz, ότι η Κύπρος θα ασκήσει το βέτο εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης