Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Σοβαρές οι αμφιβολίες ότι θα υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Washington Post: Σοβαρές οι αμφιβολίες ότι θα υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Η πιο σοβαρή απειλή που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την συμφωνία είναι η Κύπρος
Μια εβδομάδα μετά την "συμφωνία" μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν λύση για το προσφυγικό αναφέρει η Washington Post που ωστόσο αναγνωρίζει ότι η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα για την τελική λύση.
Σε αντάλλαγμα για τον επαναπατρισμό προσφύγων εκ νέου στην Τουρκία, η Ευρώπη έχει υποσχεθεί 3 +3 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη καθώς και έναρξη  των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναγνώρισε ότι ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας για το προσφυγικό.
Η πιο σοβαρή απειλή που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την συμφωνία είναι η Κύπρος, ένα από τα μικρότερα μέλη της ΕΕ λόγω του Κυπριακού και των τεταμένων σχέσεων που υπάρχουν με την Τουρκία.
Η Κύπρος έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ήταν στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης 16/3 για τις τελικές συζητήσεις.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η πίεση που ασκείται είναι «αδικαιολόγητη, αντιπαραγωγική έως απαράδεκτη».
Πέρα από αυτές τις ανησυχίες, η απελευθέρωση του καθεστώτος visa για τα 75 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας επίσης είναι ιδιαίτερα προβληματικό καθώς διάφορες χώρες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες. 
Η γαλλική κυβέρνηση, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι είναι επιφυλακτική καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το θέμα ως μια απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Βρετανοί ακτιβιστές που τάσσσονται υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, αντιδρούν στην προοπτική οι Τούρκοι να αποκτήσουν ελεύθερη διακίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης