Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η ΕΕ θέτει κόκκινες γραμμές για συμφωνία στο προσφυγικό με Τουρκία

Politico: Η ΕΕ θέτει κόκκινες γραμμές για συμφωνία στο προσφυγικό με Τουρκία
Δεν φαίνεται να ικανοποιούνται τα περισσότερα από τα αιτήματα της Άγκυρας με βάση το προσχέδιο συμφωνίας που έχει στα χέρια της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα
H Ευρώπη υιοθετεί λίγο σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία ως προς την συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είτε αγνοώντας είτε μεταθέτοντας για το μέλλον αρκετές από τις απαιτήσεις της Άγκυρας, αναφέρει σε άρθρο της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.
Με βάση το προσχέδιο της συμφωνίας που η ιστοσελίδα έχει στα χέρια της, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu στο πρόγευμα την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, λίγα από τα αιτήματα της Άγκυρας φαίνεται να έχουν γίνει δεκτά, με τον τρόπο που θα έθεσε.
Όπως αναφέρεται ενταξιακά κεφάλαια για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ «θ΄ανοίξουν σύντομα» αλλά δεν υπάρχει καμία σαφής δέσμευση για το πότε.
Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι η διατύπωση στο προσχέδιο έχει αλλάξει σε σχέση με την «προσυμφωνία» που είχε επιτευχθεί στις 7 Μαρτίου στην Σύνοδο Κορυφής, κάτι που δείχνει ότι δεν επιτεύχθηκε σχεδόν καθόλου πρόοδος ως προς την διαφωνία της Κύπρου στο «άνοιγμα» των ενταξιακών κεφαλαίων.
Στη Σύνοδο ο Tusk είχε αναλάβει να «βάλει τις τελικές πινελιές» στη συμφωνία αλλά όπως έγραψε ο ίδιος στη συνοδευτική επιστολή του προσχεδίου, οι συνομιλίες του σε Άγκυρα και Λευκωσία έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν πριν επιτευχθεί συμφωνία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ.
Όσον αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον των αρχικών 3 δισεκατομμυρίων, το προσχέδιο αναφέρει ότι θα δοθούν επιπλέον χρήματα μόνο όταν ξοδευτούν τα πρώτα και εφόσον υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι θα επισπευθεί η εκταμίευση.
Επίσης, όσον αφορά στην επίσπευση της άρσης των περιορισμών για την έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, στο προσχέδιο υπάρχει σχετική αναφορά αλλά σημειώνεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα ως προς τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μπορέσει η Κομισιόν να πάρει σχετικές αποφάσεις τον Απρίλιο.
Διπλωματικές πηγές δηλώνουν στο άρθρο ότι αν άλλαζαν τα κριτήρια για τη χορήγηση βίζας στην Τουρκία, το ίδιο θα ζητούσαν και μια σειρά από άλλες χώρες.
Όσον αφορά σε ένα από τα πιο αμφισβητούμενα σημεία, αυτό της αρχής 1 - 1, δηλαδή για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επαναπροωθείται στην Τουρκία ένας άλλος Σύρος πρόσφυγας θα εισέρχεται στην Ευρώπη, και με δεδομένες τις αντιρρήσεις πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ως προς το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», το προσχέδιο «καλωσορίζει την τουρκική δέσμευση ότι οι μετανάστες που θα επιστρέφουν στην Τουρκία θα προστατεύονται στη βάση των διεθνών στάνταρντας».
Ασκώντας περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, το προσχέδιο αναφέρει ότι η όλη αυτή συμφωνία θα εξεταστεί κατά πόσο θα εφαρμοστεί και αν η Τουρκία αποτύχει να ελέγξει τα σύνορά της, τότε η όλη διαδικασία θα καταρρεύσει.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πλέον ότι η Τουρκία θα δεχτεί τη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης