Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να αναμορφωθει ριζικά ο κανονισμός του «Δουβλίνου» ζητά η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωκοινοβουλίου

Να αναμορφωθει ριζικά ο κανονισμός του «Δουβλίνου» ζητά η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωκοινοβουλίου
Προτείνει τη θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου
Ριζική αναμόρφωση του κανονισμού του «Δουβλίνου» προκειμένου να διασφαλίζεται η δίκαιη και από κοινού ανάληψη της ευθύνης, αλλά και η ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο, ζητούν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 με 44 ψήφους υπέρ, 11 κατά και μία αποχή, προτείνει τη θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μια ποσόστωση για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, θα λειτουργεί με βάση τα «hot spots» από τα οποία θα γίνεται η διανομή των προσφύγων.
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή.
Πέρυσι 3.771 άνθρωποι πνίγηκαν στις θάλασσές μας.
Φέτος ήδη περισσότερα από 450 άτομα, μεταξύ των οποίων τα 77 είναι παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ως πολιτικοί έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν αποτελούν ανώνυμα στατιστικά στοιχεία.
Πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους, με πραγματικές ζωές.
Πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι καλύτερο, η αδιαφορία δεν αποτελεί επιλογή.
Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε και αυτό επιδιώκουμε με αυτή την έκθεση», δήλωσε η εισηγήτρια του κειμένου, Roberta Metsola, ευρωβουλευτής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από την Μάλτα.
«Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μια σφαιρική προσέγγιση για τη μετανάστευση με βάση την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει μία κοινή διαχείριση που θα εφαρμόζει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, θα κατανέμει ισότιμα τις ευθύνες και θα τοποθετεί την αξία της ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο επίκεντρο των διεργασιών», προσέθεσε η έτερη εισηγήτρια της έκθεσης, Cecile Kyenge από την ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών και την Ιταλία.
Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τα κράτη-μέλη να «εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα επείγοντα μέτρα μετεγκατάστασης των προσφύγων, τονίζοντας ότι έως τις 3 Μαρτίου 2016 μόνο 660 από τους 106.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι περιμένουν τη μεταφορά τους από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν στην πραγματικότητα μετεγκατασταθεί».
Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας στις 13 Απριλίου στο Στρασβούργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης