Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Σε φορολογικούς παραδείσους «παράγουν» το ένα τρίτο των κερδών τους οι 5 μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες

CNBC: Σε φορολογικούς παραδείσους «παράγουν» το ένα τρίτο των κερδών τους οι 5 μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες
Οι τραπεζικές κερδοσκοπικές δραστηριότητες με το μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο σχεδόν πάντα εδράζονται σε φορολογικούς παραδείσους
Σε φορολογικούς παραδείσους «παρήγαγαν» οι πέντε μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες το ένα τρίτο των διεθνών κερδών τους - σχεδόν 5 δισ. ευρώ - το 2015, όμως σε αυτές τις φορολογικές δικαιοδοσίες κατέβαλαν μόλις το ένα πέμπτο του συνόλου των φόρων τους ή 825 εκατ. ευρώ.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, επικαλούμενο στοιχεία από μελέτη της Oxfam - της διεθνούς συνομοσπονδίας οργανώσεων καταπολέμησης της φτώχειας - που πραγματοποίησε σε συνεργασία με τις CCFD-Terre Solidaire και Secours Catholique-Caritas.
Σύμφωνα με το CNBC, η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που εφαρμόζει ένα νέο ευρωπαϊκό νόμο, ο οποίος επιβάλλει στις τράπεζες να δημοσιοποιούν βασικές πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους και τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται.
Η ανάλυση των δραστηριοτήτων των πέντε μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών - BNP Paribas, BPCE, Societe Generale, Credit Agricole και Credit Mutuel - κατέδειξε, ότι αυτές βασίζονται σε υπερθετικό βαθμό στους φορολογικούς παραδείσους για την αύξηση των κερδών τους.
Για παράδειγμα, οι πέντε γαλλικές τράπεζες υπό εξέταση, μεταξύ άλλων διαθέτουν 16 υποκαταστήματα χωρίς κανέναν υπάλληλο στις Νήσους Cayman, εκ των οποίων πραγματοποίησαν 45 εκατ. ευρώ κέρδη.
Η μελέτη της Oxfam ανέδειξε το γεγονός, ότι οι τραπεζικές κερδοσκοπικές δραστηριότητες με το μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο σχεδόν πάντα εδράζονται σε φορολογικούς παραδείσους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης