Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Η μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και δεκαετίες το προσφυγικό – Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση

Merkel: Η μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και δεκαετίες το προσφυγικό – Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση
Το πώς θα απαντήσουμε στην προσφυγική κρίση, θα έχει αντίκτυπο στη Γερμανία και την Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα
Στην προσφυγική κρίση αναφέρθηκε σήμερα, Τετάρτη, η γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στην Budestang, χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και δεκαετίες.
Όπως ανέφερε, αναλόγως της απάντησης που θα δοθεί στην προσφυγική κρίση, αυτή θα έχει αντίκτυπο για τη Γερμανία και την Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση, ότι η κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να εργαστεί με τις υπόλοιπες 27 χώρες μέλη και τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να βρεθεί μια ανθρωπιστική λύση για την προσφυγική κρίση.
Όπως ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο πρέπει να επιταχυνθεί, σε όλα τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και τόνισε ότι μπορεί να επιτευχθεί μια λύση εμποδίζοντας την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.
Η Τουρκία, τόνισε, είναι η πιο σημαντική χώρα transit και τόνισε πως, αν και για μεγάλο διάστημα κόκκινη γραμμή της Τουρκίας ήταν να πάρει πίσω τους μετανάστες από την Ευρώπη, πλέον τώρα αυτό είναι δική τους πρόταση.
Επίσης, σημείωσε ότι η πρόταση της ιδέας του 1:1 για τη μετεγκατάσταση των σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη θα είναι εθελοντική και ότι δεν θα επιβληθούν ποσοστώσεις.
Στόχος, όπως τόνισε η Angela Merkel, είναι ένα δίκαιο μοίρασμα του βάρους.
Όσον αφορά την απελευθέρωση βίζας που ζητά η Τουρκία, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Τουρκία ζητά να προχωρήσει η διαδικασίας 3 μήνες και σε αντάλλαγμα θα δεχθεί πίσω όλους τους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το θέμα οι όροι δεν θα χαλαρώσουν.
«Η Άγκυρα θα πρέπει να εκπληρώνει όλα τα κριτήρια», τόνισε.
Σχετικά με τα επιπλέον χρήματα που ζητά η Τουρκία, η Merkel σημείωσε ότι αυτό είναι πλήρως δικαιολογημένο, καθώς όπως ανέφερε αυτά είναι για την άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι απομένουν να ξεκαθαρίσουν πολιτικά και νομικά ζητήματα.
Για πρώτη φορά, τόνισε, υπάρχει η προοπτική μιας μόνιμης και διαρκούς ευρωπαϊκής λύσης της προσφυγικής κρίσης.
Πρόκειται για έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο, όμως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν περισσότερες ελπίδες απ' ό,τι υπήρχαν πριν από πολύ καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης