Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Μαζική αγωγή 300 θεσμικών επενδυτών κατά της Volkswagen με απαιτήσεις 3,67 δισ. δολ. έναντι μετοχικών απωλειών

tags :
WSJ: Μαζική αγωγή 300 θεσμικών επενδυτών κατά της Volkswagen με απαιτήσεις 3,67 δισ. δολ. έναντι μετοχικών απωλειών
Στη μαζική αγωγή εκπροσωπούνται 278 θεσμικοί επενδυτές, όμως το ίδιο δικαστήριο έχει γίνει αποδέκτης 70 επιπλέον ανεξάρτητων αντίστοιχων αγωγών
Αγωγή-μαμούθ 3,67 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (3,3 δισ. ευρώ) υπέβαλαν κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen σχεδόν 300 θεσμικοί επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνεται το CalPERS, το συνταξιοδοτικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων της Πολιτείας της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal (WSJ), oι θεσμικοί επενδυτές ζητούν τα χρήματα ως αποζημίωση για την αντίστοιχη απαξίωση που υπέστησαν οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές της Volkswagen, μετά την εκδήλωση του σκανδάλου της εκπομπής ρύπων πολλές φορές υψηλότερων των επιτρεπόμενων, από οχήματα κατασκευής της εταιρείας.
Αυτό που ισχυρίζονται οι ενάγοντες, είναι ότι η εταιρεία δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις κεφαλαιαγορές για τους κινδύνους που συνεπαγόταν έρευνα των αμερικανικών περιβαλλοντικών αρχών στις εκπομπές αερίων των οχημάτων της.
Τους ενάγοντες εκπροσωπεί η γερμανική νομική εταιρεία TISAB, που υπέβαλε την αγωγή χθες Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016 στο περιφερειακό δικαστήριο του Braunschweig, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το Wolfsburg, έδρα της Volkswagen.
Η υποβολή της αγωγής κρίθηκε σκόπιμη, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μία αποζημίωση.
Στη μαζική αγωγή εκπροσωπούνται 278 θεσμικοί επενδυτές, όμως το ίδιο δικαστήριο έχει γίνει αποδέκτης 70 επιπλέον ανεξάρτητων αντίστοιχων αγωγών κυρίως από επενδυτές λιανικής, που ζητούν αποζημιώσεις από 600 μέχρι 2 εκατ. ευρώ.
Από τις 18 Σεπτεμβρίου 2015, όταν η περιβαλλοντική υπηρεσία EPA των ΗΠΑ ανακοίνωσε επισήμως ότι η Volkswagen παραβίασε το νομοθετικό πλαίσιο Clean Air Act, οι μετοχές της εταιρείας έχουν χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης