Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το προσφυγικό θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Tusk - Αναστασιάδη, αύριο (15/3) στη Κύπρο

Το προσφυγικό θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Tusk - Αναστασιάδη, αύριο (15/3) στη Κύπρο
«Η επίσκεψη Tusk, έχει να κάνει περισσότερο με την αναζήτηση μιας κατάλληλης φραστικής διατύπωσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές», σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον των Βρυξελλών 
Η προσφυγική κρίση αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Η συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 15 Μαρτίου, στην Κύπρο και, ειδικότερα, στις 10 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, χωρίς, όμως, να δοθεί το δικαίωμα ερωτήσεων στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν λίγα μόλις 24ώρα πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για την προσφυγική κρίση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου.
Η Κύπρος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να περιληφθεί το πραγματικό άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στην τελική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, πηγές από το περιβάλλον των Βρυξελλών, προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, εξέφραζαν σήμερα την υπόθεση πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιληφθεί το πραγματικό άνοιγμα κεφαλαίων στην τελική λύση που θα προταθεί στην Άγκυρα και πως «η επίσκεψη Tusk, έχει να κάνει περισσότερο με την αναζήτηση μιας κατάλληλης φραστικής διατύπωσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».
Δύο πηγές, που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, συγκλίνουν στο ότι «η ΕΕ δεν υπολογίζει, ούτε στηρίζεται στο υποθετικό σενάριο μιας κυπριακής υποχώρησης στο θέμα του παγώματος των κεφαλαίων που άπτονται των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας».
Επισημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα είναι διπλό, από τη μία η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί μια διατύπωση που μιλά για το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων, από τη άλλη η Τουρκία για να συμφωνήσει στο σχέδιο δράσης με την ΕΕ, χρειάζεται και μια διατύπωση που να της υπόσχεται και τα τρία: χρήματα, κεφάλαια και βίζα.
Το κλειδί, συμπληρώνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι να υπάρξει μια διατύπωση που να ικανοποιεί επί της ουσίας και τις δύο πλευρές.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν νοείται άνοιγμα κεφαλαίων, εκτός του δεδομένου και προκαθορισμένου διαπραγματευτικού πλαισίου».
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει μια ακόμα «αόριστη» υπόσχεση, σε ένα τελικό κείμενο συμπερασμάτων, με μια γλώσσα που θα είναι όμως «ικανοποιητική».
Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ουδείς στις Βρυξέλλες, αναμένει, προγραμματίζει, ή υπολογίζει σε μια κυπριακή υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης