Τελευταία Νέα
Διεθνή

Faber: Παγκόσμιος σοσιαλισμός από τις κεντρικές τράπεζες, στις κυβερνήσεις τα assets

Faber: Παγκόσμιος σοσιαλισμός από τις κεντρικές τράπεζες, στις κυβερνήσεις τα assets
Οι πολιτικές τους δεν λειτουργούν υπέρ της τόνωσης της οικονομίας, τονίζει ο μεγαλοεπενδυτής
Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ακολουθούν στρατηγικές που θα θέσουν όλα τα χρηματοοικονομικά assets σε κυβερνητικά χέρια, κάνει λόγο με δηλώσεις του στο CNBC ο μεγαλοεπενδυτής Marc Faber, ο οποίος σημειώνει ότι τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δημιουργήσουν παγκόσμιο σοσιαλισμό.
Σύμφωνα με τον Faber, οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών «νομισματοποιούν» το χρέος, ειδικά στην Ιαπωνία, όπου η Bank of Japan, όπως υποστηρίζει, αγοράζει όλα τα κυβερνητικά ομόλογα που εκδίδει η χώρα.
Αναμένει δε ότι οι αγορές assets από τις κεντρικές τράπεζες θα αυξηθούν, αν και επισημαίνει ότι αυτές οι πολιτικές δεν λειτουργούν υπέρ της τόνωσης της οικονομίας.
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για αυτό που αποδίδει, ενδιαφέρονται για το δικό τους πρεστίζ», αναφέρει και συμπληρώνει ότι δεν λειτουργούν οι πολιτικές τους και ότι «θα αυξήσουν τη δόση του φαρμάκου».
Στο τέλος, επισημαίνει, θα αγοράσουν όλα τα κυβερνητικά ομολόγα, θα αγοράσουν όλα τα εταιρικά ομόλογα» και μετά η αγορά κατοικιών θα υποχωρήσει και θα αγοράσουν όλα τα σπίτια και έτσι η κυβέρνηση θα έχει στην ιδιοκτησία της τα πάντα.
Αυτός είναι ο δρόμος για τον σοσιαλισμό, τονίζει.
«Θα μπορούσα να δω μια κατάσταση όπου στο τέλος η κυβέρνηση θα έχει στην ιδιοκτησία της όλες τα εταιρικά και κυβερνητικά ομόλογα και μετά επιστροφή στον σοσιαλισμό, σε μια προγραμματισμένη οικονομία», σημειώνει ο Marc Faber.
Ο μεγαλοεπενδυτής εκτιμά ότι τα προγράμματα που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Bank of Japan και η ΕΚΤ, θα επεκταθούν.
«Κατά την άποψή μου, οι κυβερνήσεις με τους πράκτορές τους, τη FED και τις άλλες κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία Οικονομικών, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υποχωρήσουν οι τιμές των assets», σημειώνει και συμπληρώνει ότι «αν υποχωρήσουν τα χρηματιστήρια, είμαι πεπεισμένος ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε αγορές μετοχών. Όλες τους».
Παράλληλα, τονίζει αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αναφέροντας ως παράδειγμα τις αγορές μετοχών στο Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη του 1990.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης